Avtomatizacija

Do leta 2025 bodo stroji opravljali polovico dela

J.P.
21. 10. 2020, 09.36
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 09.40
Deli članek:

Svetovni gospodarski forum v svojem poročilu napoveduje, da bo do leta 2025 polovica delovnih opravkov odpadla na stroje, premik pa naj bi še poslabšal neenakost.

Profimedia
Trenutno stroji opravijo tretjino dela, preostanek človek.

»Robotska revolucija« naj bi tako do leta 2025 ustvarila 97 milijonov delovnih mest in jih ravno toliko poslala na smetišče zgodovine. V tem pogledu se najslabše piše rutinskim in ročnim delom na administrativnem področju in področju obdelave podatkov, razcvet pa se obeta na področjih oskrbe, velikih podatkov in zelenega gospodarstva.

Avtomatizacija ali ukinjanje

Možganski trust je za potrebe poročila »obdelal« 300 največjih svetovnih podjetij, ki med seboj širom oble zaposlujejo osem milijonov ljudi.

Več kot 50 odstotkov delodajalcev pričakuje, da bodo v svojih podjetjih pospeši avtomatizacijo nekaterih delovnih mest; 43 odstotkov je takih, ki domneva, da bodo določena delovna mesta na račun tehnologije ukinili.

Posledice pandemije

Svetovni gospodarski forum ugotavlja, da je pandemija novega koronavirusa pospešila uvedbo novih tehnologij, saj so podjetja s tem znižala stroške in se prilagodila novemu načinu dela. Kar pa za delavce predstavlja dvojno grožnjo, s tem pa so se neenakosti na trgu dela le še povečale. Izničene so bile tudi nekatere pridobitve, ki so na področje zaposlovanja našle pot po finančni krizi med letoma 2007 in 2008.

Trenutno stroji opravijo tretjino dela, preostanek človek.