Zanimivosti

Lahko aplikacije, nameščene na pametne naprave, izboljšajo zdravstvene sisteme?

Oglasno sporočilo
20. 10. 2020, 08.41
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 11.36
Deli članek:

Vzdrževanje telesne pripravljenosti in ohranjanje dobrega zdravja je pomembno. Še posebej to velja za zimske mesece, ki so pred nami. Učinkovit način, da spremljamo osebni napredek na tem področju, je pogosto uporaba zdravstvenih aplikacij. Le ta lahko pozitivno vpliva na življenje mnogih, saj koristi nimajo samo neposredni uporabniki, temveč tudi zdravstveni sistemi.

Spremljanje z zdravjem povezanih telesnih znakov, njihovo zbiranje in nadziranje stanja uporabnika vodi k izboljšanju zdravstvene oskrbe. Že poročilo iz leta 2017 je glede tovrstnih mobilnih aplikacij pokazalo, da je prišlo do prelomnice v inovacijah, argumentih za uporabo in sprejetja. Trendi, ki so usklajeni z razvojem znanosti o merjenju in spremljanju podatkov, lahko pozitivno vplivajo na potek zdravljenja in znižajo cene zdravstvenih storitev.

Primer tega je sodelovanje med bolnišnico v Pekingu (301 Hospital) in podjetja Huawei pri reševanju nediagnosticirane atrijske fibrilacije. To relativno pogosto stanje povzroča nepravilen srčni utrip in ima lahko za življenje nevarne posledice. Bolnišnica in Huawei sta izvedla raziskavo na vzorcu 187 tisoč posameznikov, ki so jih v ta namen opremili z nosljivo napravo za merjenja srčnega utripa in ustrezno mobilno aplikacijo. Zbrane podatke so po poteku predvidenega obdobja analizirali in obvestili manjšo skupino, za katero so ocenili, da so potencialno ogroženi. Pri kar 87 % teh so kasneje diagnosticirali atrijsko fibrilacijo. Rezultati splošno priznane raziskave, objavila jo je revija European Heart Journal, so privedli do razvoja integrirane platforme za upravljanje z boleznijo s pomočjo Huaweieve nosljive naprave, 24-urnega spremljanja srčnega utripa, zagotovljeno medicinsko podporo in možnostjo posvetovanja na daljavo glede prilagoditve zdravljenja ter ocenjevanja učinkovitosti zdravil.

Izbira prave aplikacije

Dober pristop, kako izbrati primerno aplikacijo je razmislek, čemu jo potrebujemo. Tehnološki velikan Huawei je razvil aplikacijo Zdravje, ki podpira beleženje športnih dejavnosti, vključno s tekom, hojo in kolesarjenjem ter spremlja tudi druge telesne znake. Ključne so še nosljive naprave. Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je na primer sposobna merjenja srčnega utripa, ravni kisika v krvi ter spremljati kakovost spanja in raven stresa. Elegantna ura Huawei Watch Fit ima poleg tega še animiranega osebnega trenerja.

Pri izbiri pomaga tudi preverjanje razvijalca in njegovega ugleda v strokovnih krogih. Nazadnje poskrbimo, da iščemo v zaupanja vrednih trgovinah, ki so znana po tem, da ponujajo le zelo kakovostne aplikacije. Odličen primer je trgovina Huawei AppGallery, saj boste v njej našli le ustrezne in preverjene aplikacije za dosego in ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

Huaweieva aplikacija Zdravje deluje v tandemu s pametnima urama Watch GT 2 Pro in Watch Fit in je ena izmed številnih tovrstnih v trgovini z aplikacijami AppGallery.

Več o trgovini Huawei AppGallery: https://consumer.huawei.com/si/mobileservices/appgallery/.

Več o uri Huawei Watch GT 2 Pro: https://consumer.huawei.com/si/wearables/watch-gt2-pro/

Več o uri Huawei Watch Fit: https://consumer.huawei.com/si/wearables/watch-fit/