Policijska ura oziroma omejitev gibanja

Odvetnik Teršek je prepričan, da je prepoved gibanja neustavna

G.G.
20. 10. 2020, 08.49
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 08.58
Deli članek:

Danes stopi v veljavo prepoved gibanja med 21. in 6. uro. Odvetnik Andraž Teršek bo skupaj z odvetnikom Damijanom Pavlinom na ustavno sodišče vložil pobudo za presoji ustavnosti tega odloka vlade.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Teršek je prepričan, da sta ustavnost odloka in določbe 39. člena Zakona o nalezljivih bolezni protiustavna. Njegova argumentacija gre v tej smeri: »Država sem "prepovedati” gibanje in določiti “policijsko uro” samo, če razglasi “izredno stanje.” Če izrednega stanja ne razglasi in gibanje v in po državi “prepove”, ravna protiustavno. Če bo od jutri (torek) v in po državi gibanje prepovedano in bo zapovedana “policijska ura“, bo to protiustavno: protiustavno kršenje temeljnih ustavnih pravic in svoboščin prebivalstva in protiustavno ravnanje državne oblasti. Ukrepa Vlade RS bosta očitno protiustavna.«

Celotno Terškovo razlago si lahko preberete TUKAJ.

Odlok pa dopušča izjeme. Te so odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog ali dostop in nudenje storitev za nujne primere, piše v odloku. Zaradi policijske ure sicer delovni čas prilagajajo tudi trgovci, ki bodo poslovalnice z današnjim dnem večinoma zapirali pred 21. uro. 

Odlok prepoveduje vse prireditve, maše z verniki, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni Obalno-kraški regiji. Prav tako je vlada umaknila do zdaj veljavno pravilo, da lahko prebivalci iz oranžne regije še naprej prehajajo v rdeče regije. Meja statističnih regij ne bo več mogoče prečkati niti zaradi koriščenja turističnih rezervacij. Še naprej pa je mogoče koristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji, kar v praksi nikomur ne koristi, zato bodo hoteli najbrž zaprli vrata.