Veste kako?

Podiranje dreves je nevarno opravilo, lotite se ga dobro pripravljeni

T.D.
17. 10. 2020, 10.25
Deli članek:

Podiranje dreves je tvegano opravilo, saj lahko tehtajo s krošnjo tudi več ton, ob nepravilni sečnji pa lahko hitro storimo napako in drevo pade drugam, kot smo predvidevali.

Profimedia
Obujte zaščitne škornje s kovinsko kapico, ki varuje prste na nogah pred zmečkaninami.

Če niste prepričani, da lahko drevo varno posekate, delo raje prepustite strokovnjakom. Če vseeno menite, da to ne bo prevelik zalogaj, pa upoštevajte naslednje napotke.

Zaščitna oprema

Uporabite zaščitne škornje s kovinsko kapico, ki varuje prste na nogah pred zmečkaninami, nadenite si zaščitne hlače (nekatere imajo ojačitev) in nudijo zaščito pred morebitnimi vrezninami motorne žage. Gozdarske rokavice ščitijo roke pred mehanskimi poškodbami in manjšajo vpliv tresenja motorne žage. Uporabite ustrezno zaščitno čelado z mrežico za zaščito oči, glušnike in zaščitno jakno. Obvezno imejte v bližini tudi komplet za nudenje prve pomoči.

Kaj še potrebujete

Poleg ustrezne zaščitne opreme in kompleta za prvo pomoč seveda potrebujete tudi ustrezno tehnično opremo: motorno žago, ki je ustrezno vzdrževana in čiščena ter ima ustrezno (nepoškodovano) verigo, s seboj vzemite meter, sekiro, kline (vstavljali jih boste pri sečnji debelejšega drevesa, da ne bi stisnilo meča žage), cepilec, kavelj za obračanje debel ter drugo opremo, odvisno, kaj vse boste opravili.

Nujno opravilo!

Preverite dolžino meča svoje žage. Za podiranje debelejšega drevesa potrebujete žago z ustrezno dolgim mečem! Pri podiranju debelejših in težjih dreves obvezno sproti vstavljajte kline pri podžagovanju, sicer vam deblo lahko stisne meč žage, ki ga zlahka ne boste več mogli potegniti ven.

V katero smer boste podirali

Najprej določite smer, kam želite, da posekano drevo pade. Upoštevajte višino drevesa, velikost krošnje, bližino objektov, cest, poti, drugih dreves in predvsem, kje boste stali vi in osebe, ki vam bodo pri tem pomagale. Predvidite tudi, ali se lahko na mestu, kamor naj bi drevo padlo, pojavi kakšen naključen mimoidoči. Je v bližini tekoča voda? Lahko drevo pade na druga drevesa, jih poškoduje? Če se nahajate na bregu, potem je, če je le mogoče, najbolje podirati drevo navzgor, in ne navzdol. Očistite okolico drevesa, odstranite podrast in večje kamenje, da se lahko med podiranjem umaknete čim bolj varno in hitro. Vsaka ovira na poti ima lahko za vas usodne posledice. Prosto pot morate imeti obvezno za umik za drevesom pod kotom 45 stopinj nazaj v obe smeri glede na podžagovanje.