Priznani chef Marko Pavčnik in Spar Slovenija staponovno združila moči v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Tokrat v dobrodelnem kuharskem preizkusu, v katerem je chef kuhal z natanko 68 kilogrami sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec*. Eksperiment so pripravili z namenom, da pokažejo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane.

Preizkus: Marko Pavčnik je najprej skrbno pripravil kuharski recept, sestavine zapisal na nakupovalni listek in se odpravil v trgovino Interspar. Nakupil je 68 kg hrane. Nato se je odpravil v kuhinjo svoje restavracije, kjer se je s pomočjo svoje ekipe lotil sveže kuharske enačbe – koliko okusnih jedi lahko pripravi iz enake količine hrane, kot je v enem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v povprečju zavrže vsak Slovenec.

Spar Slovenija
Chef Marko Pavčnik se je z listkom v roki odpravil v Interspar. Tam je nakupil vse potrebno za izvedbo Projekta 68 kg. Edina omejitev je bila ta, da kilaža nakupljenih sestavin ne presega 68 kg.

Rezultat Projekta 68 kg: Iz 68 kg sestavin je mogoče pripraviti kar 257 kakovostnih obrokov. Toliko sta jih pripravila chef Pavčnik in kuharska ekipa, v kateri sta sodelovala tudi dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, saj je pomembno, da se zavedanje o tem širi na mlajše generacije. Skupaj so pripravili testeninsko solato v mesni in vegetarijanski različici ter v sodelovanju s Slovensko filantropijo z njo razveselili socialno ogrožene družine iz Žalca, Črnomlja, Metlike, Maribora in Murske Sobote. Za povrh pa je Spar Slovenija ogroženim družinam dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in ostala potrebna osnovna sredstva.

Jasna Rajnar Petrovic
Predaja donacije paketov hrane z daljšim rokom uporabe

»S kakovostno hrano lahko ranljivim skupinam pomagamo do lažjega preživetja in do tega, da lahko prihranijo del svojih, že tako preskromnih, sredstev za druge namene, ki so prav tako nujni. V tej akciji smo posebej podprli družine in posameznike iz Bele krajine, ki se po naših podatkih najtežje preživljajo. Na tem mestu se v njihovem imenu Sparu lepo zahvaljujem.« pravi Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

Spar Slovenija
Jasna Rajnar Petrović
Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak ob donaciji paketov hrane z daljšim rokom uporabe

»Projekt 68 kg smo izpeljali zato, da bi se o zavrženi hrani več govorilo. Obenem pa smo želeli pokazati, koliko potencialnih hranljivih obrokov se vsako leto nepremišljeno vrže v smeti,« je povedal chef restavracije Pavus, glavni pobudnik eksperimenta.

Spar Slovenija
Vsi izmed 257 pripravljenih obrokov so namenjeni tistim, ki jih resnično potrebujejo. Prvi del smo izročili socialno ogroženim družinam in posameznikom v Žalcu. V imenu njih jih je sprejela predstavnica Slovenske filantropije Barbara Lužar.

»Želeli smo pokazati, koliko obrokov bi lahko pripravili iz 68 kg sestavin. Rezultat Projekta 68 kg nas je vse močno presenetil in kaže na resnično plat zavržene hrane. Ne gre samo za številke, temveč za hranljive obroke, ki bi bili lahko s skrbnim načrtovanjem bolje uporabljeni. Tega se moramo zavedati prav vsak dan. « je povedala Janja Štular, vodja marketinga Spar Slovenija.

Spar Slovenija
Izviren recept Marka Pavčnika za Projekt 68 kg dobiva končno podobo. Sveža solata na vrhu doda sočnost in celostni vtis jedi

Želite videti, kako je chef Marko Pavčnik skupaj s Sparom zakuhal zgoraj omenjeni Projekt 68 kg? Oglejte si dokumentarni eksperiment na www.spar.si/68kg.

Spar Slovenija
Zaključek projekta je dal odgovor: iz 68 kg setavin je možno pripraviti kar 257 nasitnih obrokov.

*Statistični urad Republike Slovenije (SURS), 2018