Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), objavljenih na njihovem spletišču, so v Sloveniji včeraj potrdili 898 novih primerov okužbe s sars-cov-2. Opravljenih je bilo kar 5605 testov, doslej skupaj že 284.409. Spomnimo, v četrtek so v Sloveniji zabeležili 832 pozitivnih testov. Do tega trenutka je bilo pri nas skupaj potrjenih že 12.418 primerov okužbe.

Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično nego, se je danes povzpelo na 250, od tega jih 43 leži na enotah za intenzivno nego. Slovenija je z 250 hospitaliziranimi bolniki tako glede na načrt ukrepov vlade dosegla tudi drugi mejnik za razglasitev epidemije. V tako imenovani "oranžni fazi" je ostal le še kazalnik o številu bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo. Meja za "rdečo fazo" je pri tem kazalniku postavljena pri 50 bolnikih. Za primerjavo, včeraj je bilo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 242 bolnikov, od tega 45 na enotah za intenzivno nego. V petek so na žalost umrli štirje bolniki, okuženi z virusom. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno aktivno okuženih 6082 oseb.

Aktivne okužbe

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, so v petek nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v 159 občinah. V Ljubljani so bili 104 primeri, delež trenutno okuženih je tam 0,317 odstotka. V Kranju so potrdili 42 okužb, v Domžalah 27. Najvišje deleže aktivnih okužb sicer trenutno beležijo v Mežici (0,927 odstotka), Odrancih (0,852 odstotka) in Moravčah (0,846 %). Brez potrjene okužbe sta le še dve občini, in sicer Osilnica in Sveti Jurij v Slovenskih Goricah.

Prek twitterja se je oglasil tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, ki je pojasnil, da "število testiranj še povečujemo, delež okuženih pa vzraja pri 16 odstotkih." Dejal je še, da med 898 okuženimi ena oseba, ki se nahaja v tujini, ter dodal, da se zavedanje, da mora vsak prispevati k zajezitvi virusa, hitro krepi, maske pa nosi vse več ljudi.