Slovenski premier Janez Janša je na včerajšnjem prvem dnevu zasedanja voditeljev držav članic EU v Bruslju odgovornost za hitro širjenje virusa pripisal tudi slovenskim medijem, ki da zanikajo nevarnost, ki jo virus predstavlja. Lažne novice se »v smislu zanikanja nevarnosti, zanikanja virusa pravzaprav, v Evropi širijo predvsem preko družabnih omrežij, v Sloveniji pa žal velikokrat tudi preko osrednjih medijev,« je včeraj razodel Evropi. 

Na to izjavo se je danes v zapisu na Facebooku odzval tudi predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec. Dejal je, da se le nadaljuje iskanje krivcev za »tokrat res strmo rast okužb,« le da so tokrat tarča osrednji mediji, ki so Janši po Šarčevih besedah »na začetku popolnoma nekritično stali ob strani, saj so mu verjeli, da se bori z virusom. A izkazalo se je, da je to zgolj ena izmed dejavnosti.« Strelovod za Janšo, kar zadeva krivca za prvi val, je bil sprva sam Šarec. Kot je pojasnil, se je »zimzelena viža o moji krivdi izpela, postala je zlajnana in ne gre več v uho. Zato je naš PV začel iskati krivce drugje.« 

Ne mečejo »polen pod noge«

Šarec je nato navedel še nekaj, kar je sam označil za »osnovna dejstva,« ki da jih Janša, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin »pa še kdo nočejo razumeti.« Zatrdil je, da opozicija »ne meče polen pod noge,« ker v državnem zboru nima dovolj glasov. »Ne nazadnje to kaže vrsto glasovanj,« je dodal. Zatrdil je tudi, da opozicija virusa ne zanika in tudi nikoli ni rekla, da ukrepi niso potrebni. »Drugo je, ali so vsi ustrezni, saj je nekaj precej konfuznih. Ne moremo pa pristati na tako nekompetentno komuniciranje v stilu 'ljudje se ne držijo ukrepov',« je še pojasnil.
Šarec je dejal še, da opozicija »vrši svojo politično nalogo in se bori proti vsem dejavnostim vlade, ki niso povezane z virusom, so pa škodljive za državo.« Ob tem je pojasnil, da ne morejo pristati na vlogo nemega opazovalca, »češ da 'zdaj ni čas za to', če vlada lahko izvaja vse drugo, le epidemije ne rešuje. NPU, RTV, agencije, sporni nakupi opreme, odstopi, ki to niso....seznam je dolg.« Kot je zapisal, je vlada doslej še v vsak protikoronski paket vrinila kakšen člen, ki je »v nasprotju z vsemi normami, kaj šele, da bi reševal probleme.« 

V zaključku svoje razmeroma dolge objave je Šarec še enkrat poudaril, da »opozicija pri reševanju epidemije ne ovira ničesar. Nasprotno, vedno pozivamo ljudi, naj spoštujejo zaščitne ukrepe. Slogan 'stopimo skupaj' bomo upoštevali in podpirali, ko gre za spopad z epidemijo. Nikakor pa ne bomo stopili skupaj z vlado in ji držali štange pri vseh početjih, ki z epidemijo nimajo nobene zveze.

Maske, razkužilo, distanca, predvsem pa logika in zdrava pamet naj nas spremljajo. Lepo soboto vsem!«