OGREJMO SE

Kakšen les kuriti: iglavci za kuho, listavci za ogrevanje

T.D.
11. 10. 2020, 21.40
Deli članek:

Ni vseeno, kakšen les kupite in kurite, saj les vsake drevesne vrste gori drugače ter ima drugačno kakovost in izkoristek.

Shutterstock
Če kurite moker les, polovico energije porabite, da poleno posušite.

Če boste drva potrebovali za kurjenje v štedilniku na trda goriva, ki ga uporabljate tudi za kuho, izberite les iglavcev. Ta ima večjo kurilno vrednost, izgoreva močneje in tudi hitreje. Če boste drva uporabljali za ogrevanje v centralnih pečeh, pa uporabite raje les listavcev. Ta ima namreč večjo gostoto, gori dlje in počasneje oddaja toploto. Ustvarja tudi več žerjavice. Najboljša sta bukov in hrastov les, izogibajte pa se kostanju in akaciji.

PAZITE, DA JE LES DOVOLJ SUH

Če potrebujete les za kurjenje v kaminu, predlagamo, da izberete brezova drva, saj ne pokajo in se ne iskrijo pri gorenju. Sicer pa lahko pri kaminih na drva kurite vse vrste lesa, pomembno je le, da je les suh. Če kurite moker oziroma vlažen les, boste polovico energije porabili, da boste poleno posušili, druga polovica energije pa bo služila za ogrevanje prostora. Takšno ravnanje je zelo neekonomično, saj polovico energije izgubite, še preden začnete dobro ogrevati prostor. Pa tudi več vlage ko vsebujejo drva, več je nevarnih snovi, ki se med kurjenjem sproščajo v zrak in ga onesnažujejo.

SAJAVOST IN NEPRIJETEN VONJ

Sveže posekan les ima od 40- do 60-odstotno vlažnost, za kurjenje pa ima lahko le 20 odstotkov vlage, zato ga moramo najprej posušiti. Drva je najbolje sekati decembra in januarja, saj je takrat vlažnost rastočega lesa najnižja. V povprečju nato les sušimo vse do tri leta, sploh hrast, bukev, jesen in sadno drevje. Pomembna je tudi podlaga, kjer ga shranjujemo. Ta naj bo od tal dvignjena od 20 do 30 centimetrov. Suha drva zlagamo drugo ob drugo, a pustimo nekaj prostora med vrstami, da se sušijo. Premalo suh les se bo veliko dimil. Če ga boste uporabili v kaminu, tvegate sajavost in neprijeten vonj doma. V pečeh se lahko nabira kondenz, drva slabo gorijo in veliko časa potrebujemo, da nam jih sploh uspe zakuriti, izkoristek kurjenja pa je izjemno majhen.