MRZLO IN MOKRO

Kam z mokrimi čevlji, Pelerinami in dežniki?

Z.F.
11. 10. 2020, 10.16
Deli članek:

Če smo še pred dobrim tednom uživali v toplih, sončnih dneh, nas je ta teden zajelo že precej hladno vreme. Kam z mokrimi čevlji, dežniki, pelerinami, kako osušiti hišne ljubljenčke?

Dreamstime
Parket ali laminatna tla zaščitite s tanko plastično podlogo ali gumijastim predpražnikom. čevlji na predpražniku: Položite predpražnik tudi pred vhodna vrata, kjer si boste lahko očistili čevlje in jih po možnosti tudi sezuli.
Lahko si omislite košare za dežnike, kjer se bodo do konca posušili in bodo pripravljeni za ponovno uporabo. 

Sivina, hlad in dež so pregnali tople, sončne dneve, ki so nas razveseljevali poleti. Na hitro smo morali iz omar izbrskati prehodne jakne, pelerine, dežnike, usnjeno obutev in škornje. V predsobah in na hodnikih pa so se že začele nabirati lužice od mokre obutve in dežnikov. Kaj lahko storimo, da bi se izognili umazaniji in preprečili uničevanje tal?

Vse mokro naj roma v kopalnico

»Poplavo« na hodniku ali v predsobi bomo preprosto preprečili, če dežnik pred vstopom v stanovanje dobro otresemo, obrišemo čevlje, pelerino pa previdno slečemo že pred vhodom. Dežnik je nato najbolje odložiti v kopalno kad oziroma kabino za prhanje, da se povsem posuši, čevlje pa položimo na plastično podlogo ali mokro vpojno krpo. Pelerino na obešalniku obesimo v kabini za prhanje ali pa na balkonu, če jo bomo ta dan še potrebovali.

Dreamstime
Če so vaši čevlji premočili, si pomagajte z naslednjim trikom. V notranjost položite nekaj vrečk silicijevega gela in posujte s sodo bikarbono ter pustite čez noč. Silicijeve vrečke bodo poskrbele za vlago, soda bikarbona pa bo preprečila neprijeten vonj.

Zaščitimo tla

Če je v predsobi položen parket ali laminat, vlaga ni ravno dobrodošel gost, saj lahko hitro povzroči poškodbe. Zato je prav, da tla zaščitimo s tekači ali preprogami.  Najbolje bi bilo, da enega položite pred vhodna vrata, kjer boste pustili večino umazanije in vlage, drugega pa na notranjo stran; tako preprečite, da bi se umazanija raznašala po stanovanju. Strokovnjaki priporočajo tudi plastične folije ali podloge, ki se sicer uporabljajo pod pisarniškimi stoli oziroma so namenjene oblaganju predalov ali polic omaric v kuhinji. Te lahko kupimo v trgovinah s pohištvom in so običajno shranjene v zvitkih, da jih lahko narežemo na želeno dolžino. Rešitev pa je tudi v gumiranih podlogah, ki jih lahko položimo pod omarice s čevlji.

Plastični pladnji z robom

V bolje založenih trgovinah s pohištvom in trgovinah z gradbenim materialom so na voljo tudi plastični pladnji z dvignjenim robom, ki so namenjeni mokri obutvi. Smiselno je imeti vsaj en tak pladenj, ki ga boste položili pred vhodna vrata, in tako bosta vlaga in umazanija ostali pred vrati vašega doma. Smiselno je o taki podlogi razmisliti tudi v prostoru, v katerega prihajamo z vrta in odlagamo vrtno orodje in škornje, ter morda v kleti, shrambi ali prostoru, kjer shranjujemo tekaške, smučarske čevlje in čevlje za sneg. Tudi otrok navadite reda, da ne bo obutev končala pod omaro ali pa sredi hodnika oziroma predsobe.