ZAČIMBA LJUBEZNI

Rožmarin sprosti duha in kliče ljubezen

Z.F.
10. 10. 2020, 16.59
Deli članek:

Tokrat se lotevamo začimbe, ki je v antični Grčiji zapeljevala tako z vonjem kot s pripravki, posvečena pa je bila boginji ljubezni Afroditi. Veste, kako zdravilen je rožmarin?

Profimedia
Rožmarin je na vrtu skoraj nepogrešljiv, saj zoper ostale škodljivce deluje kot naraven insekticid.

Rožmarin je veljal za začimbo ljubezni. V antični Grčiji so verjeli, da njegov vonj osvobaja duha, in če je duh lahko svoboden in neobremenjen, lahko ljubezen neovirano in v celoti premami tako telo kot prevzame tudi duha. Rožmarin je zato tudi pogost spremljevalec mladoporočencev. Po vraževerju so njegove vejice polagali tudi v zibelko, s čimer so želeli, da bo otrok obdan z ljubeznijo. Rimljani so verjeli, da je rožmarin simbol regeneracije, zato so ga uporabljali za regeneracijo jeter, obenem pa so ga slavili kot simbol večnosti in večne mladosti.

Spoznajmo rožmarin

Rožmarin spada v družino ustnatic in izhaja iz toplega Sredozemlja, od koder tudi njegovo ime »roma morja = rosmarinus«, kar naznanja njegovo rast ob morju. Velja za divje raslo, zimzeleno, grmičasto rastlino, ki jo v poznih pomladnih dneh krasijo drobni beli do rožnati cvetovi. V Sloveniji uspeva povsod, saj ga lahko gojimo v cvetličnem lončku, a ga moramo pozimi oziroma v času nizkih temperatur, v krajih, kjer se spustijo pod ničlo, prestaviti na svetlo in toplo mesto, kjer ga mraz ne doseže.

Rožmarin v zdravilstvu

Rožmarin so kot zdravilno zel uporabljali že od srednjega veka dalje. Velja mu pripisati skoraj vsestransko uporabo in številne dobrodejne učinke. Nepogrešljiv je pri prebavnih motnjah, saj pomirja krče, spodbuja apetit, pospešuje prekrvavitev, ubija klice in pomirja živce. Zdravilci rožmarinovo tinkturo in čaj priporočajo pri duševni otopelosti in onemoglosti, v času psihičnih stisk, pri nespečnosti in živčno pogojenih migrenah. V družbi z ginkom pa že od nekdaj slovi po tem, da izboljšuje spomin.

Proti nizkemu krvnemu tlaku

Rožmarin je nepogrešljiva začimba in zel za ljudi, ki jih pesti nizek krvni tlak. Zdravilci priporočajo, da si za zajtrk privoščijo čaj iz rožmarina, ta pa bo ogrel tudi tiste, ki jih nenehno zebe. Priporočajo še, da za zagon in energijo ter premagovanje mrazenja stopala in dlani natremo z rožmarinovim oljem.

Za mehke in bujne lase

Od nekdaj so verjeli, da rožmarin pospešuje rast las in preprečuje prezgodnjo plešavost. Danes je pogosta sestavina v naravnih šamponih in šamponih zoper prhljaj. V ta namen se svetuje rožmarinova maska. Nekaj rožmarinovega olja vtremo v lasišče in pustimo delovati vsaj 20 minut. Rožmarin bo izboljšal prekrvavljenost lasišča, obenem pa deluje protivnetno in blažilno.

Proti komarjem in bolham

Rožmarinovo olje ali tinktura se lahko uporablja tudi kot repelent, ki odganja komarje in bolhe, prav tako je odlična rešitev zoper molje, zato ga skupaj s sivko lahko postavite tudi v omaro.