TEGOBE NA USTNICAH

Poslovite se od herpesa in oteklin

T.D.
10. 10. 2020, 12.28
Deli članek:

Kdaj ste nazadnje dobro pogledali svoje ustnice? So sijoče ali razpokane? Se pogosto bojujete s herpesom? Potem nujno berite dalje.

Dreamstime
Ko se ustnice vnamejo, postanejo rdeče, otekle, se luščijo in razpokajo. Včasih se pojavijo tudi mehurčki, na primer ob okužbi z virusom herpesa. Ustnice ob tem pečejo.

Herpes je izpuščaj, ki se pojavi okrog ustnic, nosu ali brade in se kaže v obliki drobnih, s svetlo tekočino napolnjenih skelečih mehurčkov. Herpes povzroča virus herpes simpleks tipa 1, ki mu je bilo v svojem življenju izpostavljenih kar 90 odstotkov ljudi, starih več kot 30 let. Herpes ni ozdravljiv, nastane pa zaradi številnih dejavnikov, kot so stres, vročina, prehlad, izpostavljenost soncu in mrazu ter vpliv hormonov. Kako ga odgnati? Možnosti je več. Ko opazite, da se bo razvil herpes, uporabite mazilo, obliže ali tablete, ki so na voljo v lekarni. Na herpes z vatirano palčko nanesite propolis oziroma olje čajevca, sivke, evkalipta ali bergamotke. Kocko ledu namočite v črno kavo, ognjičev čaj ali žgano pijačo in jo držite na prizadetem predelu. Herpes lahko preženete tudi z vitaminoma A in E, s cinkovo mastjo ali z mazilom iz melise, ki blaži vnetje in pospeši celjenje ran.

Suhe ustnice

Koža na ustnicah je pretežno sestavljena iz sluzaste membrane, ki ima bistveno manj žlez v primerjavi s kožo po telesu. Zunanja plast ustnic je tanka, pri nekaterih ljudeh pa je sploh ni, poleg tega je nenehno izpostavljena vplivom iz okolja. Zaradi izpostavljenost mrazu, vetru in soncu vlaga iz ustnic hitro izhlapi in ustnice se izsušijo, v nadaljnji stopnji se začnejo luščiti, pokati, zato so bolj dovzetne za vnetja, okužbe in pekočo bolečino. Na srečo pa težavo suhih ustnic lahko odpravimo na mnogo načinov. Posebej v hladnih mesecih skrbimo za zadostno uživanje vode. V prostorih povečajmo vlažnost z vlažilnikom zraka ali pa na radiator postavimo posodo z vodo. Ustnic ne vlažimo s slino, saj ta s svojimi encimi draži in razgrajuje naravno zaščitno plast. Privoščimo jim balzam (z UV-zaščito) in ga nanašajmo večkrat na dan.

Vnetje ustnic

Pogosto se ustnice vnamejo zaradi alergije na rdečilo ali druge kozmetične pripravke, zobne paste in ustne vode. Vnamejo se lahko tudi zaradi nezavednega lizanja ustnic z jezikom ali sesanja spodnje ustnice. Osebe z atopičnim dermatitisom neredko oblizujejo ustnice, ker so te suhe. Pri otrocih, ki sesajo spodnjo ustnico, vidimo vnetje spodnje ustnice in okolišnje kože v obliki črke V. Tudi ob zdravljenju z retinoidi se lahko pojavi vnetje ustnic. Vnetje pomirimo s kortikosteroidnimi mazili, ki jih uporabljamo nekaj dni. Kasneje zadošča zaščita ustnic z belim vazelinom. Če so vzrok vnetja črtala za ustnice ali ustne vode, jih takoj prenehajmo uporabljati.