Zanimivosti

Dolgotrajno jemanje zdravil lahko vodi v neprijetne posledice

A. S.
9. 10. 2020, 10.32
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 16.18
Deli članek:

Sintetična zdravila so pri številnih bolezenskih stanjih edina učinkovita pomoč in v mnogih primerih se jemanju le-teh ni mogoče izogniti. Žal pa lahko njihova uporaba prinaša stranske učinke, saj obremenjuje jetra, problem pa nastane še posebej, če jih moramo jemati dlje časa.

Pri jemanju sintetičnih zdravil so najbolj obremenjena jetra, so pokazale raziskave, saj se zdravila v njih razgrajujejo. Najbolj so za jetra škodljivi predvsem stranski učinki antidepresivov, antipsihotikov in antibiotikov, poškodujejo pa jih lahko tudi večji odmerki zdravil, ki jih uporabljamo ob prehladih za zmanjšanje vročine, ter za lajšanje bolečin. Zaradi vedno večjega tveganja za obolenja in poškodbe jeter so strokovnjaki že večkrat izrazili skrb nad uporabo sintetičnih zdravil.

Škodljivi stranski produkti razgradnje sintetičnih zdravil

Kot ugotavljajo na priznani kliniki Mayo, lahko izpostavljenost večjim odmerkom sintetičnih zdravil oz. njihovo daljše jemanje povzroči vnetje jeter oziroma tako imenovani toksični hepatitis. Jetra zdravila presnavljajo oziroma jih razgrajujejo v snovi, ki se nato sprostijo v krvni obtok ali izločijo iz telesa. Stranski produkti, ki nastajajo ob razgradnji, lahko jetra poškodujejo oziroma so lahko strupeni. Če na jetra vplivajo tudi ostali negativni dejavniki, kot sta nepravilna prehrana in povišana telesna teža, lahko daljša izpostavljenost stranskim produktom povzroči zamaščenost in trajno poškoduje jetra z brazgotinjenjem (cirozo), lahko pa pride celo do njihove odpovedi.

Po mnenju ameriških strokovnjakov lahko jemanje sintetičnih zdravil poškoduje jetra, kar zmanjša možnosti za učinkovito razstrupljanje organizma in lahko privede tudi do slabše imunske odpornosti, vnetij in povišanega holesterola. Jetra so neoživčen organ, zato nas ne bolijo oziroma težav z njimi ne občutimo, kar rezultira v tem, da se bolezni jeter pokažejo šele takrat, ko so že močno napredovale. Zato moramo biti pozorni na znake, s katerimi nam telo pošilja signale, da so jetra preobremenjena.

Najpogostejši simptomi preobremenjenosti jeter

Med znaki, ki nam kažejo, da z našimi jetri ni vse v redu, so bolečine v sklepih, podobne artritisu, otekanje nog in gležnjev zaradi zadrževanja vode, srbeča koža po celem telesu, ki je lahko videti čisto normalno, ter rumenkaste oči ali koža. Do rumenkaste kože in oči pride zaradi bilirubina, rumene spojine, ki jo jetra proizvajajo pri razgradnji starih krvnih celic. Zdrava jetra lahko povsem brez težav odstranijo bilirubin iz telesa, medtem ko ga obremenjena težko razgradijo, zato se prične nalagati v koži in očeh, ki postanejo rumene, kar imenujemo tudi zlatenica. Znak zlatenice sta lahko tudi temen urin in svetlo blato. Kar do polovica oseb, ki že imajo razvito bolezen jeter, pa ne kaže nobenih znakov obolenja, ali pa so le-ti zelo blagi – na primer splošno pomanjkanje energije.

Sintetičnim zdravilom se ni mogoče izogniti, saj so nujna za lajšanje marsikaterega zdravstvenega stanja. Da pa bi ob tem razbremenili jetra, jih je ob jemanju priporočljivo okrepiti z razstrupljevalnim tretmajem. Jetra se namreč dobro odzivajo na pravo kombinacijo naravnih zdravilnih učinkovin.

Učinkovita preventiva

Strokovnjaki priporočajo, da ob pogosti uporabi sintetičnih zdravil naredimo trimesečen tretma za podporo jetrom, saj so sintetična zdravila zanje zelo obremenilna. Za najučinkovitejše razstrupljanje jeter je po besedah strokovnjakov dobro uživati primerno koncentracijo rastlinskih izvlečkov pegastega badlja, indijske kosmulje, golostebelnega sladkega korena ter vitaminov B kompleksa in E. Najbolje je, da te učinkovine zaužijemo v obliki tablet, ki jih lahko dobimo v lekarnah ali za to specializiranih prodajalnah ali na spletu pri preverjenem proizvajalcu, ki zagotavlja standardizirano vrednost aktivnih učinkovin v izdelku.