Zanimivosti

Obvarujte svoja jetra pred cirozo in rakom

A. S.
9. 10. 2020, 10.31
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 16.18
Deli članek:

Jetra so največji organ v človeškem telesu in predstavljajo motor telesa, saj v telesu opravljajo kar 500 različnih funkcij; so filter med presnovnimi potmi in organi, izločajo strupe in odpadne snovi, nevtralizirajo strupe v telesu in skladiščijo hranilne snovi. S sodobnim načinom življenja pa ljudje jetra zelo obremenjujemo, še posebej, če uživamo velike količine alkohola, ki je pogosto krivec za bolezni jeter, kot sta rak in ciroza jeter.

Ciroza jeter je pogosta bolezen, ki največje tveganje predstavlja ljudem, ki pijejo prevelike količine alkohola. To sicer ne pomeni, da so tisti, ki alkohola ne pijejo, pred to boleznijo povsem varni. Poleg alkohola lahko cirozo jeter povzroči tudi kronična okužba z virusom hepatitisov C in B ter prepogosto uživanje nezdrave hrane in sladkih pijač. Nastane lahko tudi kot posledica dedne bolezni, imenovane hemokromatoza, ter zaradi avtoimunega hepatitisa in Wilsonove bolezni, v nekaterih primerih pa je njen nastanek celo neznan.

Spregledani simptomi

Ciroza jeter ne nastane čez noč, pač pa zaradi trajnih ali ponavljajočih bolezni in zamaščenosti jezer. Jetra se navadno po poškodbi obnovijo, ko pa se poškodbe velikokrat ponovijo, pa se jetra na neki točki niso več sposobna obnavljati. Takrat govorimo o cirozi jeter, ki je lahko na začetku več let sploh ne opazimo. Sprva se lahko pojavijo le neznačilni znaki, kot so pomanjkanje energije, slabše počutje ter pomanjkanje apetita in hujšanje.

A ker so ti simptomi lahko tudi znaki katere druge bolezni, je ciroza v začetni fazi mnogokrat spregledana, vse do takrat, ko se začnejo velike težave. Ciroza jeter sčasoma začne vplivati tudi na ostale organe v telesu, saj jetra sčasoma niso več sposobna opravljati niti svojih osnovnih funkcij. Večletna ciroza jeter je tudi predpogoj za nastanek raka na jetrih. Ciroza jeter ni ozdravljiva in se konča z odpovedjo jeter in smrtjo. Edini način, da se temu izognemo, je lahko presaditev jeter.

Če uspemo preprečiti cirozo, se bomo zavarovali tudi pred rakom na jetrih, ki je šesti najpogostejši rak na svetu. Raka jeter lahko, če ga odkrijemo dovolj hitro, sicer pozdravimo, vendar se to žal zgodi v le redkih primerih, saj so njegovi simptomi tako kot pri cirozi jeter neznačilni.

Zavarujte svoja jetra

Da boste svoja jetra ohranili v dobri kondiciji, se priporoča zdrav življenjski slog s čim manj mastne hrane, gaziranih pijač in alkohola, omeniti pa velja tudi redno telesno aktivnost. Z nezdravim življenjskim slogom svoja jetra namreč obremenjujemo, kar lahko vodi zamaščenost jeter, ki so predpogoj za vse nadaljnje bolezni tega organa. Strokovnjaki za to, da bodo vaša jetra v formi, priporočajo, da se enkrat na leto lotite trimesečnega razstrupljanja jeter. Za razstrupljanje pa uporabite preverjene izdelke, ki so na trgu že dlje časa in lahko tudi preverite njihov izvor. Le malo proizvajalcev namreč ponuja res učinkovite naravne rešitve, zato bodite pri izbiri le-teh pozorni na certifikate kakovosti. Svoj nakup opravite v lekarni ali na spletu pri preverjenem proizvajalcu.