Zanimivosti

Kako izpeljati razstrupljanje in kdo ga zares potrebuje?

A. S.
9. 10. 2020, 10.33
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 16.18
Deli članek:

Razstrupljanje jeter je zelo koristno za naše telo. Še posebej primerno je jeseni, saj razbremeni naše telo in imunski sistem. Posledično se nam dvigne raven energije, občutimo pa izboljšanje našega celotnega počutja. Lahko se nam stopi tudi kakšen odvečni kilogram, če se ga lotimo pravilno, pa tudi zniža holesterol.

Jetra veljajo za motor našega telesa, saj skrbijo, da se po našem telesu pretaka čista in nahranjena kri in opravljajo kar 500 funkcij. Med drugim izločajo strupe in odpadne snovi, nevtralizirajo strupe v telesu in skladiščijo hranilne snovi in tvorijo številne vitamine.

Zamaščena jetra so najpogostejša težava sodobnega časa. Nepravilna prehrana in stres nam dvigneta krvni pritisk, pojavi se težave s pomanjkanjem energije, okoli trebuha se prične nabirati maščobe, poviša pa se tudi raven slabega holesterola.

To so znaki, da so naša jetra zamaščena, vendar ker nas ne bolijo, se pogosto ne zavedamo, da rabijo podporo, dokler ne opešajo. Zato je čisto mogoče, da tudi vi potrebujete razstrupljanje – vsake toliko časa ga potrebuje prav vsak izmed nas.

Zamaščenosti jeter botruje nezdrav sodoben življenjski slog, ki vključuje pretirano uživanje alkohola, maščob in raznih poživil. V sodobnem času je prisotna pri kar 23 % populacije, povečujejo pa jo tudi stik s čistilnimi sredstvi, dolgotrajno jemanje zdravil, kajenje, sladke in gazirane pijače ter stres.

Jetra so edini organ v telesu, ki se sama obnavljajo, vendar pri preveliki obremenjenosti, kar se v današnjem času pogosto zgodi, potrebujejo pomoč. Strokovnjaki zato priporočajo, da se vsaj enkrat letno razstrupimo. Ker jetra za regeneracijo potrebujejo tri mesece, naj tudi razstrupljevalni tretma traja toliko časa. Med tem časom moramo poskrbeti, da se čim bolj zdravo prehranjujemo in smo telesno aktivni, obenem pa se izogniti sladkorju, alkoholu, nikotinu in predelani hrani.

Za optimalno delovanje jeter se ob zdravem življenjskem slogu priporoča tudi podpora z učinkovitimi izvlečki za razstrupljanje. Ne nasedajte raznim čudežnim detox dijetam, ki so jih te dni polna družbena omrežja. Raje se obrnite na certificirane izdelke, ki jih najdete v lekarnah in specializiranih prodajalnah, če pa jih kupite na spletu, pa bodite pozorni na navedene sestavine in preverjenost proizvajalca. Mnogi izdelki se namreč lažno oglašujejo kot razstrupljevalni brez da bi sploh navajali, koliko aktivne učinkovine za razstrupljanje vsebuje vsak odmerek. Izdelki, ki vsebujejo kombinacijo več učinkovin, pa so lahko pri razstrupljanju še bolj učinkoviti, saj se le-te med seboj dopolnjujejo v svojem delovanju.