Nepogrešljiva pri duševnih tegobah in tudi širše

S šentjanževko nad glavobole in opekline

Z.F.
10. 10. 2020, 10.11
Deli članek:

Šentjanževko najpogosteje poznamo kot rastlino, ki vpliva na duševno dejavnost; pomirja, odpravlja tesnobo in razblinja strah. A šentjanževka je mnogo več kot zgolj to, pomaga tudi pri išiasu in migreni.

Profimedia
Šentjanževo olje se pogosto uporablja za nego kože po sončenju, medtem ko naj bi ob stiku z UV-žarki povzročalo kožne spremembe.

Šentjanževko zlahka spoznamo po njenih živo rumenih cvetovih, ki se dvigajo proti soncu od julija pa navadno vse do sredine septembra. Je trajna zelika, ki zraste do višine 70 centimetrov in uspeva skoraj povsod, še najbolje pa se počuti ob slabi, sušni prsti, zato jo pogosto srečamo tudi ob poteh, na nasipih, ob gozdnih jasah …

Spoznajmo pozitivne učinke

Šentjanževka je najbolj poznana po svojih psihotropnih lastnostih, ki vplivajo na duševno dejavnost. Znana je po svojih pomirjujočih učinkih, odpravlja tesnobo, strah, odžene malodušje in brezvoljnost, pa tudi slabo počutje. A manj znano je, da odlično učinkuje tudi ob izgubi teka ter pri nespečnosti.

Prehod v menopavzo

Profimedia
Šentjanževo olje je odlična pomoč tudi pri številnih kožnih boleznih, kot je dermatitis.

Ženske se v času prehoda v menopavzo srečujejo z različnimi težavami, med katerimi so najbolj poznani in izraziti vročinski oblivi ter pogosta nihanja razpoloženja. Če si želite naravno pomoč, je šentjanževka prava izbira. Številnim pa pripravki iz šentjanževke pomagajo tudi ob predmenstrualnem sindromu.

Glavoboli in blage migrene

Šentjanževka je odlična rešitev tudi za ljudi, ki jih pogosto mučijo glavoboli. Učinki uporabe pripravkov iz šentjanževke sicer ne bodo tako izraziti kot pri protibolečinskih tabletah, a zdravilci pravijo, da je pri ljudeh, ki jih mučijo kronični glavoboli, smiselno opraviti kuro s šentjanževko. Ta bo pomirila stanje in delovala dolgoročno, prav tako bo manj neprijetnih stranskih simptomov.

S šentjanževim oljem nad opekline

Precej dobro poznano je šentjanževo olje, a številni pravzaprav ne vedo, v katere namene ga je primerno koristiti. Uporablja se lahko pri težavah z išiasom; olje vsak dan nežno vtiramo v kožo na obolelem predelu. Pomaga tudi ob migreni ter težavah z mokrenjem postelje. Zunanje je šentjanževo olje nepogrešljivo pri celjenju ran in opeklin, saj še posebno dobro skrbi za tonus kože, deluje pomirjujoče in blago antiseptično. Strokovnjaki so potrdili, da vsebuje več antibiotikov, med katerimi sta imanin in hiperforin, ki sta učinkovita proti kužnim klicam na koži. Imanin učinkuje tudi na ožilje, znižuje krvni tlak ter povečuje hitrost in globino dihanja.