Zanimivosti

Na kaj boste ogrevali v prehodnem obdobju?

Z.F.
9. 10. 2020, 21.32
Deli članek:

Hldni deževnidnevi so nas že večkrat spomnili, da bi bilo treba stanovanje malce ogreti. A če živite v bloku ali večstanovanjski hiši, ki se ogreva na mestni plin, to še ni bilo mogoče. Kako torej ogreti dom v prehodnem obdobju?

Dreamstime
Nabava energenta za ogrevanje pošteno osiromaši družinski proračun.

Kljub hladnim dnem, ki so nas doleteli že pred dobrim tednom, radiatorji ostajajo mrzli. To je pogosta težava tudi v starejših stanovanjskih hišah, ker se z ogrevalno sezono odlaša čim dlje. Ti objekti so po navadi slabše izolirani, pogosto v njih biva samo ena oseba, morda dve. Morda bi si želeli stanovanje ogreti samo za kratek čas, denimo ob večerih ali dopoldnevih, ko ni sonca. Ste pomislili na dopolnilno ogrevanje? Kaj je najbolj ugodno in varčno izbrati?

Možnosti je več

Pri dodatnem ogrevanju si lahko pomagamo na različne načine, seveda pa vsak izbere tistega, ki najbolj ustreza njegovim potrebam in zmožnostim. Lahko se odločite za kamin na trda goriva, danes se mnogi odločajo za modernejšo različico kaminov na bioetanol ali na elektriko, na voljo so tudi klimatske naprave, pa konvekcijski radiatorji, kaloriferji in infrardeči (IR) paneli. Od dodatnega ogrevanja pričakujemo predvsem hiter dvig temperature; čeprav tako dogrevanje ni najbolj učinkovito, je odlična rešitev predvsem takrat, ko nam je hladno.

Konvekcijski radiatorji

Konvekcijski električni radiatorji delujejo tako, da skozi reže pihajo vroč zrak. Vsi nimajo možnosti nastavitve temperature, le stopnje pihanja, nekateri naprednejši pa imajo celo detektor gibanja, kar omogoča delovanje samo takrat, kadar je kdo v prostoru. Praviloma so nizkotemperaturni in toplota pretežno ostaja pri tleh.

Kamini

Kamini imajo že od nekdaj dekorativen pomen v prostoru. Izbirate lahko med različnimi oblikami in materiali, prav tako so lahko zgolj na trda goriva ali kombinirani. Veljajo za učinkovit način ogrevanja v prehodnem obdobju in zagotavljajo prijetno toploto. Danes so na voljo tudi kamini na brikete, ki omogočajo lažje doziranje, in kamini na bioetanol, ki delujejo na načelu nalite tekočine in prav tako poskrbijo za prijetno toploto.