ČUDEŽ IZ LETA 1897

Aspirin je tabletka, Uporabna tudi širše

Z.F.
10. 10. 2020, 14.01
Deli članek:

Ste vedeli, da je znanstvenik dr. Felix Hoffmann kemično stabilno in čisto obliko acetilsalicilne kisline, ki je postala aktivna sestavina aspirina, prvič uspešno sintetiziral že leta 1897? Že dve leti zatem so aspirin lansirali na trg kot analgetik v obliki tablet in velja za eno od prvih zdravil v tej obliki. A tokrat pišemo tudi o večstranskosti in uporabi v gospodinjstvu.

Profimedia
Z aspirinom odpravite madeže na majicah ter otiščance, akne, mozolje in vraščene dlake.

Drži, da aspirin poznamo kot analgetik, ki pomaga v primeru blažjih bolečin, in seveda naj tako tudi ostane. A aspirin lahko še kako uspešno uporabimo tudi za druge namene. Ste vedeli, da je aspirin zelo učinkovito kozmetično sredstvo? Da odpravlja prhljaj?

Odpravite akne in mozolje

Ste vedeli, da je acetilsalicilna kislina učinkovita rešitev v boju zoper mozolje, ogrce, akne in kožna vnetja? Potrebujete le nekaj tabletk aspirina, zdrobite jih in zmešajte z nekaj limoninega soka in vode, da ustvarite gosto, pasti podobno zmes. Previdno jo nanesite na problematične predele, pustite delovati od pet do sedem minut in nato izperite z obilico mlačne vode. Postopek ponovite od dva- do trikrat na teden.

Proti prhljaju

Aspirin je odlična rešitev za vraščene dlake, obenem pa odlično zmanjšuje vnetja. Tableto zdrobite in pomešajte z žličko kokosovega olja. Mešanico nanesite na problematične predele in pustite delovati 15 minut. Nežno podrgnite in sperite z vodo.

Če imate težave s prhljajem in srbečim lasiščem, preizkusite naslednji trik. Zdrobljeno tabletko aspirina zmešajte s majhno količino šampona in mešanico nanesite na lasišče; nežno vmasirajte in pustite delovati največ pet minut. Nato dobro izperite in lase posušite na zraku. Morda je za pojav prhljaja kriv šampon, ki je za lasišče preveč agresiven. Če je mogoče, ga zamenjajte s primernejšim.

Madeži potu na majicah

Se tudi na vaših majicah pojavljajo trdovratni rumeni in beli madeži pod pazduhami, ki jih z navadnim detergentom ni mogoče odstraniti? Povzročajo jih dezodoranti oziroma njihove sestavine, ki zavirajo potenje in blažijo neprijeten vonj. Učinkovito jih lahko odstranite s pasto, ki jo pripravite iz štirih zdrobljenih aspirinov in žlice ali dveh vode. Pasto namažite na madež in pustite delovati vsaj tri ure. Nato oblačilo operite z detergentom kot po navadi.

Zoper hrapavo kožo in kurja očesa

Imate na podplatih in petah trdo kožo? Se spopadate z nadležnimi in grdimi kurjimi očesi, ki so se pojavila zaradi preozkih čevljev? Preizkusite naslednje. V majhni skodelici zmešajte nekaj zdrobljenih tabletk aspirina z limoninim sokom, da nastane homogena zmes, ter jo previdno nanesite na trdo kožo, žulje ali kurja očesa ter pustite delovati vsaj 15 minut. Nato noge umijte v mlačni vodi in jih še deset minut namakajte. S posebnim strgalom potem previdno odstranite poroženelo kožo in stopala navlažite z negovalno kremo.