Pripravimo se na mrzlo zimo!

Peleti - alternativa kurilnemu olju in zemeljskemu plinu

T.D.
11. 10. 2020, 12.40
Posodobljeno: 11. 10. 2020, 12.42
Deli članek:

Lesni peleti so v Sloveniji vse pogostejša izbira kurjave, v Evropi pa jih najpogosteje uporabljajo na Švedskem.

dreamstime
Peleti so produkt z zelo visoko gostoto in hkrati nizko vlažnostjo, ki omogoča še boljši izkoristek pri izgorevanju.

Pri lesnih peletih gre za standardizirano obliko biomase. Peleti nastanejo s stiskanjem suhe lesne biomase oziroma žagovine. Pri procesu nastanejo valjčki premera šest do osem milimetrov in dolžine 10–30 milimetrov. Gre za produkt z zelo visoko gostoto in hkrati nizko vlažnostjo, ki omogoča še boljši izkoristek pri izgorevanju. V večini se uporabljajo v sodobnih pečeh na biomaso in kot nadomestek premoga.

KAKŠNE PELETE IMAMO V SLOVENIJI

Prodajalci in uvozniki v Sloveniji morajo upoštevati pravila, ki jih je postavila Evropa. Kar pa pomeni, da imajo manj kot 10-odstotno vsebnost vode in so standardne gostote, ki je višja od ene tone na kubični meter, zaradi česar peleti na primer ne plavajo na vodi. Hkrati imajo dobro strukturno trdnost ter majhno vsebnost prahu in pepela. Pri procesu nastanka z mletjem sicer uničijo strukturo lesa, a to pomeni, da so lahko peleti, če je upoštevana sprememba v lesni biomasi, narejeni iz skoraj vseh vrst lesa. Peleti, ki so na voljo v Evropi, ne smejo vsebovati recikliranega lesa (obdelan in barvan les, panelne plošče ...) in zunanjih primesi.

UPORABNOST

Zaradi subvencij in kreditov, ki jih na področju kurilnih naprav na lesno biomaso nudi slovenski Eko sklad (tako za samostojne kot tudi skupne naložbe), je uporaba lesnih peletov tudi v Sloveniji vse pogostejša.

OBČUTLJIVI NA VLAGO

Pomanjkljivost peletov je, da so občutljivi na vlago, zato moramo zagotoviti suh prostor za njihovo skladiščenje, pri preskrbi z njimi pa smo odvisni od dobaviteljev, saj jih sami ne moremo pripravljati. Njihovo kakovost sicer potrjujejo certifikati na embalaži in druge oznake, s katerih lahko razberemo, od kod izvirajo, kolikšna je vsebnost vlage, kolikšna je njihova kurilna vrednost in podobno.

RAZMIŠLJATE O PEČI NA PELETE?

Uporaba peči na pelete je razen začetnega polnjenja samodejna, zato imamo z njo najmanj dela. Peleti so gorivo, ki ne siromaši naravnih virov lesa, saj nastanejo iz odpadkov pri obdelavi lesa. Pri gorenju zagotavljajo popolno izgorevanje, zato v okolje oddajajo zanemarljivo količino ogljikovega dioksida. V sklopu posameznih razpisov za nepovratna finančna sredstva in kreditiranje okoljskih naložb so sredstva namenjena tudi vgradnji sodobnih naprav in sistemov za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne tople vode, torej tudi za vgradnjo kamina ali peči na lesno biomaso.