Zanimivosti

Pripravite in shranite sadje in zelenjavo za zimo

Z.F.
16. 8. 2020, 12.12
Deli članek:

Vkuhavanje nam je lahko v veselje, saj je občutek, da smo nekaj naredili sami, čudovit. Tako bomo svojo družino naučili ceniti doma pripravljene dobrote in ponosni bomo, ko nas bodo pohvalili tudi gostje.

Profimedia
V dobri družbi je priprava ozimnice lahko zabavno opravilo, ki se ga bomo še dolgo z veseljem spominjali.

Ker se je v zadnjih desetletjih, predvsem pa v zadnjega pol leta marsikaj zelo spremenilo, vlaganje sadja in zelenjave ni več dolgotrajna in naporna priprava velikih zalog za zimo, kakor so to počele naše babice, vkuhavamo namreč manjše količine pridelkov. Vkuhavanje pa je vsekakor smiselno, če imamo zelenjavni vrt in sadno drevje, saj tako prihranimo. Poleg tega lahko doma pripravljamo bolj posebne vložene dobrote, kakršnih ne moremo kupiti ali pa so začinjene po našem lastnem okusu in nam zelo prav pridejo tudi za darila ob koncu leta ali kakšni drugi priložnosti.

Sadje in zelenjavo previdno preberemo

Ko nakupujemo ali sami pobiramo sadje in zelenjavo, skrbno izločimo vse poškodovane plodove in za vkuhavanje izberemo le kakovostno, ravno prav zrelo sadje oziroma zelenjavo. Vse plesnive in gnile plodove zavržemo, saj nikakor ni dovolj, če jih le obrežemo; spore plesni in gnilobe namreč niso le tam, kjer jih vidimo, in zaradi enega samega takšnega sadeža se lahko kasneje pokvari vse količina džema ali drugega shranka. Vsekakor sadje in zelenjavo pred uporabo dobro operemo in osušimo.

Imamo vse potrebno?

Najprej preverimo, ali imamo vse potrebne pripomočke, kot so tehtnica, strojček za sekljanje, ročni mešalnik z različnimi nastavki, s katerim zmeljemo ali spasiramo sadje ali zelenjavo, zelo nam pride prav palični mešalnik, če je sadja veliko, pa tudi sokovnik. Potrebujemo še primerne posode, najbolje iz nerjavnega jekla ali emajlirane z nepoškodovanim emajlom, in različen pribor, kot so zajemalka, penovka in noži. Vse dobro pomijemo. Ob blanširanju je dober pripomoček tudi žičnata košarica.

Nove kuhalnice

Popolna čistoča je pri vkuhavanju zelo pomembna, zato nikoli ne uporabljamo že rabljenih lesenih kuhalnic, ampak le nove, saj so stare lahko prepojene z maščobo in okusi drugih jedi. Za mešanje marmelade in džema lahko uporabljamo tudi kuhalnico iz plastike, ki jo po uporabi shranimo posebej in jo uporabljamo le za ta namen. Zelo natančno pomijemo in osušimo tudi nože in ves drug pribor.

Dovolj kozarcev in pokrovčkov?

Preverimo še, ali imamo dovolj kozarcev in pokrovčkov. Kozarce, ki ne smejo imeti okrušenih robov, dobro pomijemo v pomivalnem stroju; če smo jih pomili ročno, pa je najbolje, da jih pred uporabo narobe obrnjene osušimo in hkrati dezinficiramo v pečici, ogreti na 80 stopinj. Gumijaste obročke za patentne kozarce ter gumijaste ali plutovinaste zamaške za steklenice prekuhamo in popolnoma osušimo. Za brisanje uporabimo popolnoma čiste in prelikane kuhinjske krpe ali papirnate brisače.