Zanimivosti

Naj pokvarjena hrana ne pokvari vašega zdravja

Z.F.
15. 8. 2020, 21.13
Posodobljeno: 15. 8. 2020, 21.38
Deli članek:

Koristno je poznati vsaj nekaj zakonitosti pravilnega shranjevanja živil, saj s pametnim shranjevanjem, in že pred tem tudi nakupovanjem, zmanjšamo možnost, da bi se živila pokvarila.

Dreamstime
V hladilnik ne shranjujte velikih količin tople hrane, saj bi s tem povzročili dvig temperature.

Hladilnik ni le omara za priročno odlaganje hrane, temveč je visokotehnološka naprava, kimočno olajša shranjevanje živil različnih vrst, ki potrebujejo različno hrambo, da bi ostala sveža, zdrava in okusna. V notranjosti novodobnih hladilnikovso različna temperaturna območja, ki lahko ob pravilnem shranjevanju živil precej podaljšajo njihovo trajnost, poleg tega pa pomagajo vzdrževati higieno ter tako preprečujejo pojav neželenih bakterij.

Sveže meso

Sveže meso, ribe in perutnino do uporabe pustite v originalni embalaži, saj tako zmanjšate izpostavljenost teh živil škodljivim bakterijam. Surovo mleto meso je, če ga hranite v hladilniku, treba porabiti v enem ali dveh dneh, ali pa ga zamrznite za največ štiri mesece. Kuhana riba bo v hladilniku zdržala do štiri dni, medtem ko imajo jagnjetina, svinjina in govedina nekoliko daljši rok trajanja, a jih vseeno v hladilniku ne hranite dlje od pet dni.

Dreamstime
Ostanki hrane, ki je niste pojedli, bodo zdržali do dva dni.

Mleko, jajca, skuta

Skuto, jogurt, kislo in sladko smetano ter mleko pustite v originalni embalaži. Neporabljeno mleko ali kislo smetano, ki ste jo prelili v posodo in je trenutno ne potrebujete več, pokrijte s plastično folijo. Jajca in mleko raje hranite na spodnjih ali srednjih policah hladilnika, tam je načeloma temperatura nižja in konstantna. Ker jajca rada vpijejo vonj iz okolja, jih postavite čim dlje od živil z izrazitim vonjem. Sir do uporabe pustite v embalaži, v kateri ste ga kupili, po odprtju pa ga ovijte v povoščen papir za shranjevanje ali plastično folijo.

Kam z ostanki hrane

Ohlajeno kuhano hrano, ki je niste pojedli in bi jo radi shranili za naslednji dan, dajte v neprodušno, dobro zatesnjeno majhno posodo, saj boste tako zmanjšali možnost vnosa neželenih bakterij in preprečili širjenje vonjav. Nekatere vrste bakterij so odporne proti procesu kuhanja in se lahko razvijejo pri sobni temperaturi, zato tudi kuhano hrano shranjujte v hladilniku. Sicer pa vse ostanke shranite čim prej, v dveh urah, poleti pa v eni uri po pripravi hrane. Juhe in enolončnice lahko v hladilniku hranite od tri do štiri dni, medtem ko zamrznjene zdržijo tudi do tri mesece.