LUKSUZ

Bi se po dolgem dnevu namočili v kad iz zlata in dragih kamnov?

Sara Štrk
15. 8. 2020, 07.58
Deli članek:

Marsikdo po napornem dnevu sanja o dolgi kopeli in sproščanju, a gotovo se najde le redkokdo, ki si to lahko privošči v kadi, ki je vredna več milijonov evrov. Med drugimi so se na seznamu najdražjih kadi na svetu znašle zlate, kristalne in bakrene, ne manjka pa niti dragih kamnov.

Luxury Launches
The Jewel

6. Lesena kad The Jewel – 2.000.000 evrov

Kad, ki jo je priznani oblikovalec Nigel Fenwick poimenoval kar Dragulj, velja za najdražjo na svetu. Izdolbena je iz 14-tonskega fosiliziranega kosa lesa, starega več kot 18 milijonov let. Med drugimi so se v lesu skozi čas fosilizirali dragi kamni, kot sta opal in jaspis, ki sta tudi razlog za vrtoglavo ceno. Mnogi kamnom pripisujejo številne zdravilne lastnosti, ki naj bi blagodejno vplivale na naše zdravje in celo podaljšale življenjsko dobo. Če je kdo kad kdaj sploh kupil, ni znano, so jo pa na ogled javnosti postavili leta 2018, ko so jo razstavili v enem izmed največjih trgovskih središč v Dubaju, mimoidoči pa so si jo lahko ogledovali vse do lanskega marca, ko so jo nenapovedano umaknili. Najverjetneje so za dvomilijonsko »zdravilno« kad našli kupca, ki pa je ostal anonimen.

5. Zlata kad – 900.000 evrov

The Alfanogroup
Zlata kad

Na drugem mestu se je s »skromnimi« 900 tisoč evri znašla kad iz čistega zlata. Izdelana je bila za japonski hotel Kominato, kjer je bila na voljo le najpremožnejšim gostom. Šlo je za marketinško strategijo, saj je želel na nekoliko nenavaden, a zelo domiseln način lastnik v svoj hotel privabiti več gostov z debelimi denarnicami. In to mu je uspelo. Že po nekaj tednih so se rezervacije kar vrstile, vsem, ki so želeli uživati v zlati kadi, pa je bila ta za zasoljeno ceno na voljo le nekaj ur na dan. Kljub njeni teži (tehtala je skoraj 100 kilogramov) in več varnostnikom, katerih delo je bilo noč in dan varovati luksuzno kad, pa so jo leta 2007 iz hotela ukradli. Kako in komu je to uspelo, še ni znano, saj spretni tatovi za sabo niso pustili niti ene sledi.

4. Kristalna kad Baldi Rock – 800.000 evrov

Success story
Kristalna kad Baldi Rock

Očitno denar res lahko kupi vse, med drugim tudi kristalno kad. Priznana italijanska znamka Baldi je pred leti ustvarila tri kadi, vsako v vrednosti 800.000 evrov. Vse dragocene kamne, iz katerih so narejene, so pridobili iz 10 ton težkega kristalnega kamna, ki so ga odkrili v brazilskem deževnem gozdu. Kristalna mojstrovina je na voljo v treh različicah: zeleni, rožnati in beli, vse pa so unikatne, saj so v vsaki barvi izdelali le po eno kad. Vse tri je kupil prestižni kompleks 22 vil v Dubaju, kjer bivajo eni najpremožnejših ljudi na svetu. Kristali naj bi imeli zdravilne lastnosti, v kadi pa se lahko istočasno kopajo do trije ljudje.

3. Kad Baldi Malachite – 250.000 evrov

The alfanogroup
Kad Baldi Malachite

To unikatno kad je v celoti iz turkiznega malahita ustvaril oblikovalec Luca Bojola. Gre za drag kamen, ki naj bi, če je verjeti starim legendam, otroke ščitil pred zli duhovi, zato pa so ta kamen premožne družine v starih časih otrokom pred spanjem polagale v zibelko. Zakaj se je torej Bojola pri izdelavi kadi odločil za ta material, ni znano, je pa večkrat poudaril, da pri svojih umetninah da poudarek estetiki, in ne uporabnosti. Iz tega lahko le sklepamo, da se je za drag kamen najverjetneje odločil zaradi njegove turkizno zelene barve. Poskrbljeno je tudi za podrobnosti, kopalna kad namreč stoji na štirih nogicah iz 24-karatnega zlata, ki še dodatno poskrbijo za visoko ceno. Kdo je bil kupec 250 tisočakov vredne kadi, ni znano, prodana pa je bila leta 2012.

2. Bronasta kad Serenity – 80.000 evrov

Artisian crafted home
Bronasta kad Serenity

Kot edina bronasta kad se je na predzadnjem mestu našega seznama znašla kad Serenity. Izdelana je iz čistega brona, krasijo pa jo detajli iz zlata in srebra. Ročice ob strani so prekrite z lističi iz 24-karatnega zlata, podoba pelikana, ki je prikazana ob strani, pa je prevlečena s srebrom. Kad je delo ameriškega dizajnerja, ki je na vsaki izmed 12, ki so bile ustvarjene, tudi podpisan. V dolžino meri le slab meter, a so očitno dragi materiali in ekskluzivnost kopalne kadi dovolj za ceno 80 tisoč evrov. Prodajalo jih je ameriško podjetje Artisian, ki pravi, da je bilo vseh 12 prodanih že po nekaj dneh, romale pa so predvsem v roke zbirateljev.

1. Bakrena kad Kalista Archeo – 68.000 evrov

Luxury Launches
Bakrena kad Kalista Archeo

»Archeo« je starogrška beseda za lepoto, ta pa je popolna za opis bronaste kadi, ki je ročno delo bakrarjev, ki so pred leti obnovili tudi baklo na newyorškem Kipu svobode. V dolžino meti 165, v širino 83 centimetrov, vanjo pa lahko steče 270 litrov vode, kar je več kot dovolj za katerokoli luksuzno kopel. Za eleganten videz poskrbijo še bronasti dodatki ob strani in podoba morske zvezde na pipi. S 70 kilogrami gre tudi za eno najlažjih kadi na seznamu, njena trenutna lokacija pa ni znana, saj je bila tako kot mnoge druge prodana anonimnemu kupcu.