VSILJIVCI

Za vselej preženimo nepovabljene goste

T.D.
15. 8. 2020, 12.59
Deli članek:

Ose si z veseljem prisvojijo jagodno torto, grde muhe sedajo na meso z žara in mravlje gradijo svoje ceste skozi stanovanje ...

Dreamstime
Komarji ne bodo prišli v sobo, če nastavite odprto stekleničko z nageljnovim oljem.

Če so k vam prišli nepovabljeni gostje iz živalskega sveta, morate najprej ugotoviti, za katero vrsto gre. Posamezne mravlje ali druge žuželke lahko odstranite s sesalnikom, če se živalim ne želite preveč približati. Če se škodljivci, na primer ščurki, pojavljajo vedno znova, je priporočljivo, da začnete izvajati preventivne ukrepe. Vsa živila v kuhinji naj bodo tesno zaprta in vse špranje zatesnjene, da se žuželke ne ugnezdijo.

Zelišča proti moljem

Muhe ne pridejo v hišo, če na okenski polici v lončkih rastejo ricinus, paradižnik ali bazilika. Preganja jih tudi vonj po razobešenih šopkih mete ali sivke.

Molji se izognejo omaram, ki jih redno zračimo. Prav tako ne prenesejo vonja nekaterih zelišč, na primer abrašice, lovorja v kafri, vratiča, cvetov sivke ali bezga ter dišeče perle. Poiščite tanko bombažno tkanino in jo sešijte v vrečko. Napolnite jo s poljubno mešanico naštetih zelišč, zavežite z vrvico in položite med perilo ali oblačila.

Proti ščurkom

Kuhinjske ščurke privablja vlaga. Pazite, da poda pri pomivanju ne boste preveč zmočili. Če pa se že pojavijo, zmešajte boraks, moko in sladkor ter zmes potresite na primernih mestih. Postopek večkrat ponovite. Otrokom in živalim preprečite dostop.

Odstranjevanje osirjev

Sladko past za mravlje izdelamo iz čiste gobe, na katero potresemo sladkor. Mravlje se bodo hitro vselile. Gobo zatem vržemo v krop, poti mravelj pa potresemo s soljo, pecilnim praškom ali apnom. 

Ose pičijo, kadar so ogrožene ali kadar se približamo osirju, zato bo najbolje, če osirje v hiši ali njeni bližini odstranite. Potrebujete mehko krpo in mešanico terpentina in špirita. Ko se stemni in je roj v osirju, krpo namočite v terpentin in z njo ovijte konec dolge palice. Krpo potisnite čim globlje v odprtino osirja.

Nastavite past

Če se v hiši pojavljajo posamezne miši, še ne potrebujete mišnice. Raje nastavite šopke poprove mete in prave kamilice ali pa razpostavite posode z oljem poprove mete. Pri prebavi grenkih mandljev nastaja zelo strupena pruska kislina. Da bi miši privabili in prelisičili, mandlje na drobno nasekljajte ter jih posujte z moko in sladkorjem v prahu. Kuhinjske ščurke pa iz lukenj in špranj preženete s kafro. Zatem morate skrbno zatesniti ali zapreti vse luknje. Na mesto, kjer se zadržujejo ščurki, položite krpo, namočeno v pivo, in jo nato vrzite v krop.

Niso vse živalice škodljive ali celo nevarne

Nihče ni povsem zaščiten pred njimi in lahko se naselijo tudi v vaš dom. Ne glede na to, katera vrsta parazita vas je obiskala, jo je treba čim prej odstraniti, preden stori preveč škode. Ob tem pa je treba opomniti, da vsi nepovabljeni živalski gostje v hiši še zdaleč niso škodljivi ali nevarni. Nenevarni pajki so koristni kot lovci na muhe, zablodele vešče pa večinoma le premami privlačna svetla luč v spalnici. Te živali preprosto vrnite na prosto. Uporaba kemičnega strupa bi bila neprimerna in bi škodila tudi našemu zdravju. Proti mrčesu pa morate takoj ukrepati. Posamezne živali odstranite, če pa se pojavijo v večjem številu, morate načrtno ukrepati, vendar je tudi v tem primeru priporočljivo, da sprva uporabite preprosta, človeku neškodljiva sredstva. Če ta ne pomagajo ali pa ni jasno, za katerega škodljivca gre, bo najbolje, da se obrnete na strokovnjaka za zatiranje škodljivcev.