Kamera Agencije za okolje postavljena na letališču v Maribor ga ujela okoli 3. ure zjutraj. »V naslednjih dneh bo opazovanje vsaj občasno ovirala oblačnost, spet bolje bo viden ob koncu tedna,« sporočajo na Arsu. Najlepše naj bi bi viden v dneh okoli mlaja 20. julija.

Komet Neowise je sicer mogoče opazovati tudi s prostim očesom, toda le če vstanete dovolj zgodaj zjutraj, še pred 4. uro, in pogled usmeriti nizko proti severovzhodu. Že s preprostim daljnogledom lahko vidite tudi navzgor obrnjen dolg kometov rep, svetujej na spletni strani kvadrakadabra.net.

Komet, katerega strokovno ime je C/2020 F3, je 27. marca prvi odkril ameriški vesoljski teleskop Wise. Gre za dolgoperiodičen komet, ki se bo predvidoma naslednjič v tako bližino Zemlje vrnil šele čez več kot 6000, morda 7000 let.

Neowise je sicer na tokratni poti skozi Osončje 3. julija že prešel točko, najbližje Soncu, in je to "bližnje srečanje" za razliko od številnih drugih kometov odlično preživel. Gre za najsvetlejši nam viden komet v zadnjih 23 letih, piše Slovenska tiskovna agencija.