Zanimivosti

Opremljamo za poletno sproščanje in posedanje na vrtu ali terasi

T.D.
12. 7. 2020, 21.30
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 09.19
Deli članek:

Kakor hitro postane dovolj toplo, se preselimo na vrt, teraso, balkon. Preživljanje časa na prostem je v toplih mesecih nepogrešljivo.

Dreamstime
Spremenite svoj vrt v prostor, kjer bo skupaj uživala cela družina.

Da bodo zunanji prostori prijetni za bivanje, morajo biti lepo opremljeni z vrtnim pohištvom. Za vsak zunanji kotiček, tudi če je še tako majhen, se najde primerno pohištvo, da vam je lahko udobno. Spremenite svoj vrt ali balkon v prostor, kjer se boste dobro počutili in z užitkom preživljali prosti čas!

Piknik s prijatelji ali čas zase?

Najprej se seveda velja odločiti, katere kose vrtnega pohištva glede na svoje navade in potrebe sploh potrebujete. Če denimo na vrtu radi gostite sosede ali prijatelje, je nakup večje vrtne garniture ali nekoliko daljše vrtne mize z več stoli pravzaprav nuja. Če pa se namesto s sosedi raje družite z dobrimi knjigami, bo en par udobnih vrtnih ležalnikov veliko boljša naložba.

Udobno in mehko

Omislite si mehke blazine za sedenje. Bodite kreativni in se poigrajte z barvami, vsekakor pa naj bodo iz močnega materiala, ki se ne bo začel takoj trgati. Pri izbiri se izogibajte rumeni barvi, ta namreč privlači žuželke. Teh pa si na pikniku ali ob poležavanju na ležalniku gotovo ne želite.

S soncem ni šale

Seveda je zaščita pred močnim poletnim soncem bistvenega pomena tudi ob izbiri kakovostne opreme, saj je v igri vaše zdravje. Če prostora nimate na pretek, se pred popoldansko pripeko lahko zaščitite z manjšim, a vseeno učinkovitim vrtnim senčnikom. Za vse, ki potrebujete več sence, pa so odlična izbira vrtni paviljoni, tende in markize.

Mrčes ni povabljen!

Ali še kaj bolj uniči umirjen poletni večer na terasi ali vrtu kot nadležen komar, ki se nikakor ne pusti pregnati? Obstaja nekaj rastlin, ki jih lahko posadite na vrt ali v lonček na balkonu ter tako preprečite nadležno brenčanje in morebitne pike, saj komarjem ne dišijo najbolj. To so citronela, divja meta, navadna melisa, žametnica, bazilika in seveda sivka. In ko bodo bežali z vrta, poskrbite, da ne zaidejo v vaš dom. Na oknih in balkonskih vratih je zato pametno imeti komarnike, ki preprečujejo vstop komarjem, muham, osam in drugemu mrčesu, hkrati pa so lahko poleti dobra zaščita pred močnimi sončnimi žarki.