Nepogrešljiva rešitev pri sončnih opeklinah

Kumare so poletna osvežitev in rešitev

Z.F.
12. 7. 2020, 15.58
Deli članek:

Kaj je boljšega, kot si v vročem poletju pripraviti osvežilno solato iz kumar ali osvežilen napitek iz nekaj listov limete, soka limone in rezin kumar? Odžejajte telo in mu povrnite moč.

Dreamstime
Hitro bodo potešile lakoto, odpravile slab zadah in vam povrnile energijo.

Ali ste vedeli, da so kumare sorodnice buč? Izjemno priljubljene so bile že v antiki, kjer so jih pogosto uporabljali tako v prehrani kot tudi v zdravilstvu. Kar 95 odstotkov njihove teže sestavlja voda, ki je bogata z rudninami, med katerimi izstopajo kalij, magnezij in kalcij. Nikakor ne smemo izpustiti tudi vitaminov A, B, C in E, ki se skrivajo v lupini, zato kumar nikar ne lupite, temveč jih pred uživanjem le dobro operite.

Naravno razstrupljevanje in izboljšana hidracija

Poleg vseh omenjenih vitaminov in rudnin ne smemo pozabiti, da se v kumarah nahaja tudi precej silicija, ki je izjemno koristen v našem telesu, saj spodbuja čiščenje. Kumare zato uporabljamo pri detoksikaciji. Dovolj bo, če si v poletnem času pripravite vrč, v katerega vsujete nekaj rezin kumare, listke limete in mete ter nekaj rezin limone ter prelijete z vodo. Pustite čez noč v hladilniku, nato pa osvežilno vodo pijte čez dan. Iz telesa boste hitreje odstranili številne strupe, svojemu telesu pa boste hitro povrnili izgubljene elektrolite, ki jih boste zaradi prekomernega potenja izgubili čez dan zaradi vročine.

Zoper slab zadah

Če tudi vi trpite za težavami slabega zadaha, preizkusite naslednji trik. Po vsakem obroku in kadar občutite, da imate slab zadah, prežvečite vsaj košček kumare, ki ga lahko, če ga ne marate, tudi izpljunete. Kumare vsebujejo antibakterijske lastnosti in delujejo proti nekaterim bakterijam, ki so krive za slab zadah.

Pomoč pri sončnih opeklinah

Kumare so odlične, ko nas opeče sonce. Na občutljivo pordelo kožo ali rdečico, ki se pojavi pri razdraženi koži, položite sesekljane kumare in pustite učinkovati vsaj 15 minut. Znano je, da kumare vsebujejo tudi protivnetne lastnosti, prav tako znižujejo nivo bolečine in pospešijo proces zdravljenja.