Odbojka kot na morju

Počitniško zagorela polt je zagotovljena

T.D.
12. 7. 2020, 12.05
Posodobljeno: 12. 7. 2020, 21.44
Deli članek:

Če vam je koronakriza letos preprečila, da bi si privoščili dopust na peščenih plažah, si počitniško vzdušje lahko pričarate sami.

Dreamstime
Preden se zapodite k mreži, naštudirajte vsaj nekaj osnov.

Namesto poležavanja na domačem balkonu in terasi vzdušje z dolgih peščenih plaž podoživite ob odbojki na mivki. To je daleč najbolj priljubljen poletni šport, ki se ga lahko hitro naučijo tudi popolni začetniki. Poleg tega je igrišč iz leta v leto več in je kakšno zagotovo tudi v vašem kraju ali vsaj v bližini. Odbojka na mivki je odlična vadba za krepitev vsega telesa in hkrati zelo družabna. A če ste popoln začetnik, vam bo morda ob izkušenejših igralcih nerodno zaradi nepoznavanja pravil igre. Preden se zapodite k mreži, zato naštudirajte vsaj nekaj osnov.

Oprema

Izberite si takšno igrišče, kjer vam ni treba skrbeti za opremo (postavljanje mreže) in kamor prinesete s seboj le žogo. Ta je mehka, lažja in nekoliko večja kot za odbojko v telovadnici. Igrišče je po navadi treba rezervirati, stane pa od 5 do 15 evrov za eno uro igre (cena je odvisna od termina).

Izbira položaja

Odbojka na mivki se običajno igra s po dvema igralcema na vsaki strani mreže. Ni specializiranih položajev, kot so pri notranji odbojki – sta samo desna in leva stran. Večina igralcev je vsestranskih, obvladajo blokiranje, serviranje, udarjanje. Če ste na igrišču za zabavo in vaš glavni cilj ni tekmovanje, preprosto izberite stran in si porazdelite naloge.

Učenje pravil

Igra je sestavljena iz treh setov. Tisto moštvo, ki v dveh setih prvo doseže 21 točk, je zmagovalno (pri vsakem setu mora biti razlika vsaj dve točki). Če sta ekipi po dveh setih izenačeni, se igra še tretji set, imenovan tiebreak, in sicer do 15 točk. Moštvi zamenjata strani vsakih sedem točk, med soigralcema iste ekipe pa ni menjave položajev, menjata se le pri začetnem udarcu. Sicer je glede pravil treba vedeti le še to, da so dovoljeni po trije udarci žoge na vsaki strani in da blokada že šteje kot udarec.

Kako igrati

Kmalu boste ugotovili, da je v pesku težko igrati. Pesek vas upočasni in vaši skoki bodo omejeni na nekaj milimetrov od tal. Zlasti če nimate veliko kondicije, je smiselno varčevati z energijo in delati majhne korake. Ker igrate bosi, vas vroč pesek lahko začne peči v podplate; takrat zakopljite noge nekoliko globlje v mivko in jih ohladite. Pomembno pa tudi, da med igranjem pijete veliko vode. In še to: mivka je prizanesljiva do sklepov, zato lahko odbojko tako igrate tudi pozno v zlata leta.