Zanimivosti

V gozd po okusne temno modre jagode

Z.F.
5. 7. 2020, 19.28
Deli članek:

Ponekod po Sloveniji se že lahko sladkamo z okusnimi borovnicami, ki so letos bogato obrodile. Veste, da so vir številnih antioksidantov, zmanjšujejo gube, preprečujejo vnetja in tveganja za srčno-žilne bolezni?

Dreamstime
Borovnice vsebujejo tudi kvercetin, ki zavira simptome nekaterih alergij.

Svetlo zeleni grmički, ki zrastejo 40 centimetrov visoko, z značilnimi pokončnimi zelenimi vejami in listi okroglo jajčaste oblike, so dobili tudi svoj najlepši okras, plodove oziroma borovnice. Borovnice so vir vitaminov, mineralov, antioksidantov in številnih hranljivih snovi.

Velikanska moč jagod

Strokovnjaki so borovnice poimenovali naravna funkcionalna hrana, kar pomeni, da so pozitivni učinki na naše zdravje tudi resnično zdravstveno dokazani. Na svetu se danes uporablja več kot 180 različnih farmacevtskih proizvodov z izvlečki borovnic, ki jih uporabljajo tako za lajšanje kot tudi zdravljenje različnih težav in tegob. V borovnicah najdemo ogromno hranilnih snovi in antioksidantov. Raziskave kažejo, da je slednjih kar petkrat več kot v jabolkih, bučkah, brokoliju in korenju.

Proti staranju

Borovnicam pripisujejo izjemno moč v boju proti staranju, preprečevale pa naj bi tudi možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence. Uživanje borovnic dokazano zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja pa tudi za nastanek raka. Pripomorejo k širjenju žil ter uspešno zavirajo strjevanje krvi in s tem povezano nastajanje strdkov, za kar je zaslužen predvsem antocianin. Sveže borovnice in izvlečki so nepogrešljivi pri izboljševanju vida, saj povečajo občutljivost mrežnice in s tem regeneracije, prav tako pa razvoj sive mrene. In še tole, borovničev sok velja za izjemno dobro razkužilo ust in grla, pektini pa spodbujajo tudi izločanje sline in hkrati pomagajo pri prebavi.