Priljubljenost limonske trave je na evropskem trgu narasla predvsem zaradi njenega svežega okusa, ki da jedem sočnost in svežino. Po navadi jo prepoznamo kot fin, bledo rumen droben prah, ki ga lahko kupimo v bolje založenih trgovinah in ima limonin ter rahlo pekoč vonj. A limonska trava je odlična tudi zgolj posušena ali sveža in tako primerna v poparkih ter prevretkih za lajšanje številnih tegob.

Paleta zdravilnih koristi

Limonska trava je sploh v azijskih državah visoko cenjena rastlina. Je izjemno aromatična trava oziroma zelišče, ki raste predvsem v tropskih področjih in ponuja paleto zdravilnih koristi. Znana je predvsem po antibakterijskih, antiglivičnih in protimikrobnih lastnostih, blaži želodčne motnje, nespečnost, bolezni dihal, vročino, številne bolečine in okužbe ter revmatizem. Koristna je tudi za krepitev imunskega sistema.

limonska trava na vrtu
Dreamstime
Limonska trava je čudovit okras, ki ga uporabite pri pripravi juh ali osvežilnih napitkov.

Zoper trdovratne bakterije

Antioksidanti, ki jih najdemo v limonski travi, ščitijo telo pred bakterijo Staphylococcus aureus, ki je odporna proti antibiotikom, prav tako pomagajo pri uravnavanju holesterola v krvi. Limonska trava naj bi pomagala tudi pri sladkorni bolezni tipa dve, debelosti ter razstrupljanju organizma. Pogosto se uporablja tudi v aromaterapiji, pomaga pa tudi v boju zoper utrujenost, tesnobo in zoper slab telesni vonj.

Zakladnica vitaminov

V limonski travi najdemo številna esencialna hranila in vitamine, kot so vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, folate in vitamin C. Nikakor ne smemo mimo številnih mineralov, ki jih vsebuje in med katerimi prednjačijo kalij, kalcij, magnezij, fosfor in še bi lahko naštevali. Zato je pomoč limonske trave izjemno učinkovita pri zdravljenju visokega holesterola, razstrupljanju, blaženju želodčnih težav, kot tudi pri lajšanju stresa in odpravi nespečnosti. Pomaga pri zdravljenju bolezni dihal, učinkovita pa naj bi bila tudi pri različnih vrstah raka.