počitnice si lahko privoščite tudi doma

Načrtujete dopust v domačem bazenu?

Z.F.
4. 7. 2020, 10.00
Deli članek:

Poletje se je uradno začelo, in čeprav se tudi turizem počasi prebuja, marsikdo ne bo upal tvegati dopusta v poplavi turistov, številni pa so ostali brez služb in si dopusta ne bodo mogli privoščiti. A počitnice si lahko privoščite tudi doma.

dreamstime
Namen vseh bazenov je enak. Hladna osvežitev sredi poletja, ki si jo lahko privošči vsak po svojih zmožnostih.

Kaj je lepšega kot pa poležavati na soncu, čofotati v prijetno hladni vodi ali uživati na napihljivi blazini? To je tisto, čemur številni pravimo pravi oddih ali poletni dopust. A te čare poletja si lahko pričaramo tudi doma. Tudi vi razmišljate o bazenu?

Če so bazeni še do nedavnega veljali za prestiž, so danes tudi boljši bazeni cenovno dostopni tudi tistim, ki ne živijo »na veliki nogi«. Danes so na voljo že zelo kakovostni montažni bazeni, različnih velikosti in globin, s katerimi si lahko precej hitro ohladite vroče poletje. Seveda si lahko omislite vgradnega oziroma tudi vkopanega ali pa zgolj napihljivi bazen, ki bo prav tako dobro opravil svoje delo.

Napihljivi bazen

To je odlična izbira, kadar iščemo začasno rešitev za kopalno sezono ali pa želimo le izkusiti, kako je imeti bazen doma. Bazeni z napihljivim robom so hitra in precej ekonomična rešitev. Pri postavitvi ne potrebujemo posebnega znanja, prav tako so cenovno dostopni skoraj vsakomur. Večji vsebujejo tudi filtrirno napravo in potrebno tehniko za varno vzdrževanje, a so še vedno nižjega oziroma srednjega cenovnega razreda, medtem ko je njihova življenjska doba praviloma krajša. Njihova prednost je tudi, da se po končani kopalni sezoni zgolj očistijo in pospravijo.  

Montažni bazen

Če si želite trajnejši in stabilnejši bazen, kupite prostostoječega montažnega. Njegova konstrukcija omogoča, da lahko ostane postavljen na prostem vse leto. Obodi so praviloma jekleni, vanje je vpeta folija, ki služi kot izolacija. Za nakup takega bazena boste morali nekoliko globlje poseči v družinski proračun, a lahko vam zatrdimo, da imajo daljšo življenjsko dobo. Njihova prednost je tudi ta, da za postavitev niso potrebna gradbena dela, prav tako ne večji posegi v urejanje okolice.

Vgradni bazen

Lahko se odločite tudi za vgradni bazen, pri čemer je na voljo več različic oblog in postavitev. A pri tem ne pozabite, da vgradni bazen pomeni trajen poseg v vrt, za večje gradnje potrebujete tudi gradbeno dovoljenje. Pri postavitvi vgradnega bazena ne skoparite, premislite velikost, lego in se posvetujte s strokovnjaki. Prav tako upoštevajte, da gre za nekoliko dražjo, a trajnejšo investicijo.