vrtičkarji

Poletno zalivanje zahteva znanje

Z.F.
4. 7. 2020, 12.02
Posodobljeno: 4. 7. 2020, 23.04
Deli članek:

Končno so se začeli sončni poletni dnevi, ki prinašajo občutek pravega poletja. Zaradi takih dni so vrtni pridelki slajši in okusnejši, vendar imajo vrtičkarji ob takem vremenu več dela. Treba je namreč zalivati. A kako?

Dreamstime
Zalivamo zjutraj, saj so takrat tla primerno hladna, voda pa lažje pronica skozi zemljo.

Da bi si zagotovili uspešno letino in rast na domačem vrtu, še posebno poleti, ne smemo pozabiti na namakanje in sprotno zalivanje, saj bodo rastline le tako razvile popoln plod in dosegle uspešno rast. Vendar se številni sprašujejo, kdaj zalivati in koliko zalivati, da bi na eni strani čim več privarčevali ter na drugi strani imeli čim boljši pridelek. In čeprav ima vsaka rastlina svoje zahteve glede nege, je dobro poznati nekaj splošnih pravil in nasvetov, ki bodo pomagali, da bo pridelek točno tak, kot si želite.

Kdaj zalivati

Vrtni strokovnjaki svetujejo, da rastline zalivamo v zgodnjih jutranjih urah. Takrat so tla še primerno hladna in voda lažje pronica skozi zemljo. Čez dan se namreč tla segrejejo, večerno zalivanje s hladno vodo pa povzroči najprej šok za rastlino in še hitrejše izparevanje vode. Z jutranjim zalivanjem rastlinam omogočimo dovolj časa, da absorbirajo vodo, voda prav tako steče v globlje plasti zemlje. Zato je priporočljivo tudi, da rastline zalivate le enkrat na dan, v večjih količinah, namesto večkrat v manjših odmerkih.

Kdaj smo zalili dovolj

Kot smo omenili, naj bo zalivanje temeljito in dlje časa trajajoče, le tako bo zemlja dobila dovolj vode. Če je zemlja zelo izsušena, zalivajte dlje, in obratno. Če ne veste, ali ste zalili dovolj, preverite s preprostim testom. Gredo najprej temeljito zalijte, nato pa na mestu zalivanja izkopljite luknjo, globoko okoli 25 centimetrov; če je zemlja do te globine vlažna, je zalivanje temeljito, sicer ste zalili premalo; če pa je mokra in lepljiva, ste zalili preveč. Rastline, ki so posajene v posodah, zalijte toliko, da skozi odprtino na dnu priteče voda.