Parlamentarne volitve

Plenković pometel s konkurenco

S.R./STA
5. 7. 2020, 19.28
Posodobljeno: 5. 7. 2020, 21.33
Deli članek:

Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem prvi delni izidi kažejo prepričljivo prednost HDZ pred zasledovalci iz levosredinske koalicije Restart.

STA
Predsednik HDZ in dosedanji hrvaški premier Andrej Plenković.

Današnje volitve je do 16.30 zaznamovala nekoliko nižja udeležba, kot je bila na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra 2016. Volišča so zaprli ob 19. uri.

Po preštetih približno 23 odstotkih glasov ima HDZ 71 poslanskih mandatov, Restart pa 45. Stranka Miroslava Škora, ki je v koaliciji s skrajno desnimi strankami Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško, ima glede na prve neuradne izide 16 poslanskih mandatov. 

Sledita konservativna stranka Most in levičarsko-zelena platforma Zmoremo! s po štirimi poslanci. Vstop v sabor so si zaenkrat zagotovili tudi sredinska liberalna koalicija Stranke z imenom in priimkom, Pametno in Fokus, Hrvaški narodni stranki (HNS) in Narodna stranka - reformisti, ki naj bi imeli po enega poslanca. Volilna udeležba je pod 46 odstotki. 

Prvi neuradni izidi, ki so prišli z večinoma manjših volišč, kažejo na še večjo prednost HDZ pred tekmeci, kot so to kazale vzporedne volitve, ki so jih objavili po zaprtju približno 6600 volišč ob 19. uri. Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru.

Slovenski premierJanez Janšaje hrvaškemu kolegu in predsedniku stranke HDZAndreju Plenkoviću prek twitterja že čestital za zmago."Čestitke za prepričljivo zmago,"je tvitnil.

STA
Izidi vzporednih volitev.