(Ne)ravnovesje

Za manj estrogena in več moškega hormona

T.D.
13. 6. 2020, 17.21
Deli članek:

Kadar govorimo o ženskih in moških hormonih, imamo pri moških v mislih testosteron, pri ženskah pa estrogen in progesteron; a so oboji prisotni pri obeh spolih.

Dreamstime
Testosteron igra pomembno vlogo pri spolnih funkcijah, vpliva na razvoj mišic, gostoto kosti in tako dalje.

Testosteron je zelo pomemben moški hormon. Odgovoren je za moško plodnost, za radoživost močnejšega spola in seveda za športne dosežke s pomočjo mišičastega telesa. Kaj pa se zgodi, če ga moškemu primanjkuje? In kaj če začne v možatem telesu prevladovati ženski hormon, estrogen?

Estrogen v moškem telesu

Moško telo prežema poleg testosterona v manjših količinah tudi ženski hormon estrogen. Ko se poveča količina testosterona, se ga nekaj spremeni v estrogen ali natančneje v estradiol. To se zgodi v procesu, imenovanem aromatizacija, ki poteka predvsem v maščobnem tkivu in v mišicah. Na žalost estrogen v večjih količinah naredi natančno tisto, kar moškim ni všeč. Poveča lahko telesno maščobo, zmanjša mišično maso ter moč, lahko pa celo poveča moške prsi. Estrogen se trudi brzdati izločanje testosterona, včasih žal tako agresivno, da povsem prekine njegovo izločanje, poleg tega veliko znanstvenikov meni, da ima estrogen največjo vlogo pri nastanku raka prostate. Nekaj estrogena pa moško telo vseeno potrebuje za ohranjanje zdravih in prožnih krvnih žil. Pomembno je torej njuno ravnovesje.

Estrogen v okolju

Žal je sodobni človek v svojem okolju oblegan s kemikalijami, ki dobesedno oponašajo estrogen. Ti lažni estrogeni obstajajo v plastičnih posodah in steklenicah, osvežilnikih zraka, pesticidih in celo v zobni pasti. Tako imenovani ksenoestrogeni slabijo imunski sistem, kvarijo spomin, vplivajo na naše vedenje in slabšajo sposobnost učenja ter spodbujajo prej opisane posledice v telesu zaradi preveč estrogena.

Kako nadzorovati estrogen?

Poraja se torej vprašanje, kako nadzorovati estrogen, da bo moški lahko obdržal visoko raven testosterona, nizko raven telesne maščobe in veliko moč, ob tem pa ohranil zdrave krvne žile. Prva pomoč iz narave je resveratrol, polifenol, ki učinkovito zavira estrogen oziroma aromatizacijo. Najdemo ga v nekaterih živilih, kot so arašidi, rdeče grozdje in posledično vino, ter v murvah.