Strokovnjaki raziskujejo

FOTO in VIDEO: 50.000 let staro kratersko jezero se je nenadoma obarvalo rdeče

S.R.
12. 6. 2020, 13.12
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 13.16
Deli članek:

Voda v indijskem kraterskem jezeru Lonar, ki se je formiralo pred približno 50.000 leti, se je nenadoma obarvala v roza barvo.

Profimedia
Satelitski posnetek jezera, ko je imelo še "običajno" barvo.

Jezero Lonar v indijski zvezni državi Maharashtra je v zadnjih dneh spremenilo odtenek svoje barve. Strokovnjaki dogodka zaenkrat še neznajo povsem pojasniti, a domnevajo, da bi lahko bila nova barva posledica povečanja slanosti v vodi, prisotnosti alg ali pa kombinacije obeh dejavnikov. Podobno se je zgodilo v delu Velikega slanega jezera v ameriški zvezni državi Utah in jezeru Hillier v Avstraliji, poroča CNN.

Po navedbah lokalnega geologa Gajanana Kharata so v jezeru Lonar ta pojav zaznali že v preteklosti, a obarvanost nikoli ni bila tako očitna. »To leto je še posebej rdeče, saj se je povečala slanost vode. Zmanjšala se je namreč količina vode, jezero je postalo plitvejše, slanost pa se je povečala in povzročila nekatere notranje spremembe,« je zadevo razložil Kharata. Strokovnjaki preiskujejo tudi, ali so v jezeru prisotne rdeče alge. Jasen odgovor bo podala laboratorijska analiza, na izsledke katere še čakajo. 

Jezero, ki je sicer priljubljena turistična točka, je nastalo po tem, ko je pred približno 50.000 leti na tla padel meteorit.