Neumnost

8-letnega dečka bo zaradi ničvrednega bankovca še desetletje spremljala policijska kartoteka

S.R.
11. 6. 2020, 10.46
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 10.53
Deli članek:

Za spomin mu bosta ostali policijska fotografija in zabeležka v policijski kartoteki, ki bo tam ostala do maja 2032.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Incident se je pripetil v švicarski vasici Dietgen, kjer je nek neimenovan 8-letni deček prodajalca v trgovini vprašal, če lahko plača z »lažnim« bankovcem. Kot je poročal časnik Basler Zeitung, je deček v roki držal kitajski papirnati denar, tako imenovani »joss paper,« duhovni denar, ki jih sežigajo na pogrebih ali v čast kakšnega od božanstev. Sicer je v evrski valuti, a ga krasijo kitajske pismenke. Ta denar brez vrednosti so na začetku marca delili na karnevalu v kraju Sissach na severu Švice, v žepe pa so si ga basali predvsem otroci. 

Konec aprila so v bližnji vasici Dietgen v trgovino vstopili osemletnik, njegov desetletni brat in njuna soseda. Opogumil se je najmlajši in vprašal, če vzamejo bankovce, ki so bili očitno lažni. Prodajalec je v tistem kritičnem trenutku začutil dolžnost, da o dogodku obvesti policijo. »To je naša politika. Takšno ravnanje so nam odredili na sedežu podjetja v Winterthuru,« je pojasnila poslovodkinja Tanja Baumann.

Mesec dni pozneje, 28. maja, so policisti poklicali dečkove starše, dan pozneje pa so se zglasili še na vratih družinskega doma, opremljeni s posnetki nadzorne kamere v trgovini. »Obvestili so nas, da so imeli otroci sveženj ponarejenih evrskih bankovcev, s katerimi so želeli opraviti nakup. Zato se je pojavil sum, da so želeli v obtok spraviti ponarejen denar,« je za tiskovno agencijo AFP pojasnil tiskovni predstavnik policije. Dejal je še, da je moral policist, ki je zadevo preiskoval, ugotoviti, ali je šlo za načrtno dejanje, ki terja kazen. Med hišno preiskavo so sicer odkrili in zasegli še tri »lažne« bankovce za 50 evrov, dva za 20 evrov, pet za 10 evrov ter tri za 5 evrov. 

Tako prodajalci kot policija so bili v svojem delu »preveč vneti,« je še navedel časnik in dodal, da bo dečkovo ime v kartoteki ostalo do maja 2032.