Zanimivosti

Doživite belokranjska vina v vsej njihovi žlahtnosti

Oglasno sporočilo
10. 6. 2020, 14.35
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 15.07
Deli članek:

Slogan Bele krajine pravi: ˝Bela krajina, dobro za oba˝ in v Vinski kleti Metlika, največji belokranjski kleti, se ga držijo!

Vinogradi okoli sv. Ane v Vidošičih
Vinogradi okoli sv. Ane v Vidošičih

Kdor želi pobliže spoznati Belo krajino in njene ljudi, se bo veliko naučil iz kozarca njenega vina. Mogočna, 108 metrov dolga klet, prav posebnega tunelskega tipa, vabi na potovanje po belokranjski zemlji, med vinograde in pridne roke dolgih generacij vinogradnikov, ki so ustvarili vse kar lahko danes obiskovalcu, ki vstopi v to čutno deželo, tudi pokaže.

Več kot 50 let od prve metliške črnine

Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika. V svoje prostore vabi vse ljubitelje pristnega žlahtnega belokranjskega vina. V kleti letno pridelajo okoli 600.000 litrov vina, od tega največ metliške črnine, ki je njihov zaščitni znak. Čeprav gre za odsev tradicije, ki je zaščitena z oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), ga venomer tudi izboljšujejo in prilagajajo okusu sodobnega potrošnika. Prav poseben mejnik v kleti predstavlja leta 1968 uvedena nova blagovna znamka metliške črnine, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv ,,zibelka,, metliške črnine.

V metliški kleti pridelujejo tri različne frankinje

Zelo pomembno vlogo pa ima zagotovo modra frankinja, ki je avtohtona slovenska sorta. Daje visoko kakovostno vino in je znano, da je v vinorodni deželi Posavje vodilna po kakovosti izmed vseh rdečih sort. V metliški kleti pridelujejo tri različne stile frankinje: poleg sveže, ki zori delno v posodah iz nerjavnega jekla, delno v hrastovih sodih, pridelujejo še tako imenovano buteljčno frankinjo, ki od dve do tri leta zori v velikih hrastovih sodih. Najboljša modra frankinja pa sodi v linijo Prestige in zori v barik sodčkih, to pomeni v 225-litrskih sodih iz francoskega hrasta, kar obogati kraljestvo arom in okus modre frankinje.

Portugalka ni samo mlado vino

Kot tretja rdeča sorta po pomembnosti v kleti je portugalka, ki je po novem tudi čistokrvna Slovenka. Raste ji priljubljenost in tudi na ocenjevanjih vin dosega lepe rezultate. Portugalka dokazuje, da je popolnoma suvereno vino in sorta, ki ima nekaj povsem svojega. Nikakor ne drži, da je dobra samo kot mlado vino. Lahko je tudi vino, ki zdrži leto ali dve.

V sodelovanju s kooperanti

KZ Metlika ima 26 hektarjev lastnih vinogradov z najboljšo lego na Vinomerskih obronkih in v Vidošičih okoli znamenite cerkvice sv. Ane. Za potrebe kleti odkupujejo grozdje tudi od nekaj več kot 100 svojih članov in kooperantov. Prepričani so, da se kakovost rodi že v vinogradu, zato gre vse ročno obrano grozdje v obdelavo v odličnem stanju in zagotavlja kakovostno predelavo in pridelavo vina.

Pitje vina med koronakrizo

Koronakriza jih je seveda prizadela, kot vse druge, toda ker okoli 35 odstotkov vina vendarle prodajo v trgovinah, so jo odnesli malo bolje od tistih, ki so odvisni samo od gostinskega sektorja. V času pandemije korona virusa so bili gostinski obrati popolnoma zaprti, tako da so imeli velik del upada prihodkov iz tega naslova. So se pa prilagodili razmeram na trgu in odprli spletno trgovino in nekaj vina prodali tudi preko tega kanala. Prav tako so opazili, da se prodaja metliške črnine pri večjih trgovcih ni bistveno spremenila glede na preteklo obdobje, kar dokazuje, da ljudje niso opustili pitja vina.

KZM
KZM