Triki

Preveč soli in zažgana ponev?

Z.F.
13. 6. 2020, 16.05
Deli članek:

Tokrat smo za vas pripravili kup uporabnih hišnih in gospodinjskih trikov, ki vas bodo hitro rešili tako večje kot manjše zagate. Ste zažgali ponev? So vaši noži topi? Kako preprečiti, da rozine potonejo na dno?

Dreamstime
V zažgan lonec nasujte sodo bikarbono, prelijte z vročo vodo in pustite čez noč, da umazanija odstopi.

Vsak dan nas preseneti kakšen izziv, v katerem se moramo tako ali drugače znajti po svoje. Velikokrat so rešitve veliko preprostejše, kot se zdi na prvi pogled, in po navadi nobena zagata ni tako velika, da je ne bi mogli odpraviti ali popraviti.

S skodelico nabrusite nož

Težava kuhinjskih nožev je, da se sčasoma obrabijo in njihova ostrina ni več takšna, kot je bila na začetku. Zato jih moramo občasno brusiti. Pa če tega nismo vešči? Povsem varen in še kako koristen je naslednji trik. Za brusilno podlago uporabite spodnji, neglazirani rob keramičnega ali porcelanastega krožnika ali skodelice. To je namreč idealna površina, s katero lahko nabrusite kuhinjski nož. In še nekaj nasvetov. Nož držite pravokotno na rob lončka, nato pa uporabite kot 45 stopinj. Večkrat povlecite po površini in pozneje kot razpolovite. Rezilo tako nabrusite na obeh straneh.

Rešite zažgano ponev

Običajno se najhitreje uničijo tiste stvari, ki so nam najljubše. A če ste zažgali ponev, morda še ni vse izgubljeno. Zažgano ponev potresite s sodo bikarbono in prelijte z vročo vodo. Pustite delovati čez noč. Soda bikarbona bo poskrbela, da bodo ostanki hrane odstopili, z njimi vred pa tudi trdovratna umazanija, ki jo boste z lahkoto odstranili z nekaj detergenta in vode.

Dreamstime
Preslano jed poskusite najprej razredčiti z vodo, drugače pa dodajte nekaj kislega – vino, kis ali limonin sok.

Se je usula sol?

Ojej, ne preveč dobro, a k sreči ni še nič izgubljenega. Seveda je najboljša rešitev, če lahko jed malo razredčite in tako nevtralizirate okus. A nikar v jed ne dodajajte sladkorja, saj boste slanost še povečali. Strokovnjaki trdijo, da lahko preveč soljeno hrano rešite tako, da ji dodate nekaj limoninega soka, kisa ali vina. Kisla sestavina naj bi uravnotežila slanost in obratno.