Zanimivosti

Sadni zajtrki s kosmiči dajejo energijo ves dan

T.D.
7. 3. 2020, 21.30
Deli članek:

Kosmiči vsebujejo malo kalorij, ne vsebujejo dodanega sladkorja, zaradi obilice vlaknin nas nasitijo za par ur, sadje pa poskrbi za dobro presnovo.

dreamstime
Kosmiče kombinirajte z različnim suhim ali svežim sadjem.

Velikokrat v jutranji naglici pozabimo na najpomembnejši jutranji del – zajtrk. Dopoldne nam zaradi tega padeta energija in zbranost, posegamo po nezdravih prigrizkih, telo pa pridobiva odvečne kilograme. Zato tokrat posvetimo nekaj pozornosti najpomembnejšemu obroku dneva.

Zajtrk s kvinojo, banano in borovnicami

Sestavine: 100 ml vode, 100 ml riževega mleka, 20 g kvinoje, 1 žlica gozdnega medu, 50 g borovnic ali drugega jagodičja, 1 žlica lešnikov in orehov. Priprava: kvinojo pod vodo izperemo in odcedimo. V kozico vlijemo riževo mleko in dodamo kvinojo. Sestavine postavimo na kuhalnik in na zmerni temperaturi zavremo. Ko zavre, znižamo temperaturo in pustimo, da se kuha 10 minut. Kozico nato odstavimo in pustimo, da se sestavine ohladijo. V kuhano kvinojo vmešamo na drobno narezane lešnike in orehe ter dodamo žlico gozdnega medu. Pripravljeno kvinojo posujemo z borovnicami.

Sadna kaša z grozdjem in granatnim jabolkom

Sestavine: 1 bio jogurt, belo grozdje, 1 žlica rozin, 1 žlica ovsenih kosmičev, 1 žlica orehovih jedrc, ½ žlice medu, 1 granatno jabolko. Priprava: grozdje operemo in razpolovimo. Iz granatnega jabolka izdolbemo semena. Ovsene kosmiče, rozine, narezana orehova jedrca in med premešamo ter postopno dodajamo jogurt. Vse skupaj damo v skodelico ter potresemo z granatnim jabolkom, grozdjem, ovsenimi kosmiči in orehovimi jedrci.

Sadni zajtrk z mešanim sadjem in mandljevim mlekom

Sestavine: 1 breskev ali kakšno drugo sezonsko sadje, 1 banana, pest orehovih jedrc, 5 pistacij, 1/3 skodelice ovsenih kosmičev, 1 dl mandljevega mleka. Priprava: breskev operemo in narežemo na manjše kose. Banano olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Vse sadje stresemo v večjo skledo. Dodamo ovsene kosmiče, na drobno narezane orehe in pistacije. Pripravljeno sadje prelijemo z mandljevim mlekom in premešamo.