OKUSNO KOSILO

Brezglutenska in zdrava stročnica namesto mesa

Z.F.
7. 3. 2020, 18.02
Deli članek:

Ali v svoji kuhinji že uporabljate čičeriko? Naj poudarimo, da je izjemno zdrava, saj je odličen vir beljakovin in rudnin. Zato po njej pogosto posegajo profesionalni športniki, vegetarijanci pa tudi sladkorni bolniki.

Dreamstime
Čičeriko kombinirajte s polnozrnatimi žiti, tako bo telo izkoristilo kar največji delež beljakovin.

Čeprav je čičerika na slovenskem tržišču že kar nekaj let, jo še vedno precej redko uživamo. Vendar je zaradi številnih pozitivnih učinkov na telo izjemno dobrodošla in koristna. Izvira iz Azije, a je največ pridelajo v Mehiki, Indiji, pa tudi v Španiji. Je stročnica z enim do tremi semeni, ki so lešnikaste oblike in nekoliko večja od graha, rumene barve in orehastega okusa.

Zelo zdravo živilo

Ko smo omenili, je čičerika odličen vir beljakovin in rudnin. Sestavlja jo približno 25 odstotkov beljakovin, 50 odstotkov ogljikovih hidratov in pet odstotkov maščob. Bogata pa je tudi z rudninami, med katerimi izstopajo kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Čičerika je primerno živilo v času postenja in prečiščevanja telesa, saj spodbuja delovanje ledvic in odvaja vodo iz telesa. Visoke vsebnosti beljakovin pripomorejo k obvarovanju srca in ožilja, prav tako pa čičerika ne vsebuje nezdravega holesterola, temveč ga celo pomaga zniževati. Naj omenimo še, da skodelica kuhane čičerike telo oskrbi s kar 70 odstotki priporočene dnevne količine folne kisline, zaradi česar je izjemno zdravo živilo za nosečnice.

Profimedia
Čičerikina moka ne vsebuje glutena, primerna je za pripravo peciva in tudi za paniranje.

Nadomestek mesa

Ker čičerika vsebuje visok delež beljakovin, je odličen nadomestek mesa in se pogosto uporablja v vegetarijanski prehrani. Za kar najboljši izkoristek beljakovin je čičeriko priporočljivo kombinirati s polnozrnatimi žiti, sicer pa naj v njeni družbi ne zmanjka zelenjave, meso pa skoraj ni potrebno. Iz kuhane čičerike lahko hitro pripravite okusne brezmesne polpete, lahko pa jo uporabite namesto testenin in ji primešate poljubno omako ter tako pripravite zdravo različico italijanske jedi.

Priprava v kulinariki

Uporabljamo tako suha zrna kot kuhano čičeriko iz pločevinke. V bolje založenih trgovinah z živili pa boste našli tudi čičerikino moko, ki jo lahko uporabite za pripravo kruha in peciva. Čičerikina moka je brez glutena in tako odličen nadomestek bele moke. Primerna je tudi za paniranje.