Banane

Nekateri pravijo bananam tudi neboleč, poceni in naravni botoks

T.D.
7. 3. 2020, 14.03
Deli članek:

Banane so na voljo vse leto in jih lahko dobite tudi v najmanjši lokalni trgovini. In še zelo vsestransko uporabne so!

Profimedia
Banana odstranjuje pigmente lise, izenačuje polt in jo posvetli.

Za lepotne namene odlično učinkujejo bananine sestavine, kot so železo, vitamina B in C ter triptofan, ki pomaga revitalizirati suho kožo in lase, varuje pred prostimi radikali in upočasnjuje staranje. In ne zavrzite olupka, saj tudi tega lahko uporabite v domači kopalnici.

Maske

V kombinaciji z drugimi naravnimi sestavinami lahko zmešate blagodejne bananine maske, ki poskrbijo za vse kožne tegobe – od celjenja mozoljev do radiranja gub in posvetlitve kože. Preizkusite naslednje.

Za suho kožo

Z vilicami zmečkajte meso zrele banane in ga nanesite na obraz za 15 minut. Sperite z mrzlo vodo. Po takšni oblogi bo koža zasijala, predeli suhe kože pa bodo zmehčani.

Maska za posvetlitev polti

Učinkovito odstranjuje pigmente lise, izenačuje polt in jo posvetli. V skledi do gladkega z vilicami zmečkajte banano, žlico medu in žlico limoninega soka. Maso vtrite v očiščen obraz, pustite učinkovati 10 minut, nato sperite z mlačno vodo. Med deluje protibakterijsko, limona pa s citronsko kislino razbarva temne madeže na koži.

Proti gubam

Nekateri pravijo bananam tudi neboleč, poceni in naravni botoks. In še kako prav imajo! Banane vsebujejo sestavine, ki gladijo gube in pomlajujejo kožo. V skledi do gladkega zmešajte eno zrelo banano, žlico čvrstega jogurta in žlico pomarančnega soka. Vtrite v umit obraz in po 10 minutah sperite z mrzlo vodo. Jogurt oži pore, pomarančni sok, poln vitamina C, pa revitalizira kožne celice.

Luščilo za telo

Namesto s kupljenim pilingom lahko telo globinsko očistite kar z banano. V skledi zmešajte eno zrelo banano, štiri velike jagode, dve žlici olivnega olja in pol skodelice rjavega sladkorja. Pod prho nanesite to mešanico v krožnih gibih na suho telo in pustite učinkovati tri minute. Splaknite s toplo vodo in nežno osušite telo z brisačo. Nego nadaljujte z mlekom za telo.