NOTRANJA ALI ZUNANJA?

Se želite ubraniti pred radovedneži?

Z.F.
7. 3. 2020, 07.53
Deli članek:

Sprejemate odločitev o senčilih za svoj dom? Kaj izbrati? So boljša zunanja ali notranja senčila? Pripravili smo nekaj napotkov, da bi si lažje odgovorili na ta vprašanja.

Dreamstime
Preden se odločite za nakup, razmislite, kaj želite s senčili doseči.

Če z zavesami v svojem domu niste več zadovoljni, si seveda lahko omislite tudi senčila. Ta so sicer nekoliko dražja, a tudi precej trajnejša. Pred nakupom torej dobro premislite, kaj si zares želite in kaj pravzaprav potrebujete. Senčila so danes skoraj obvezen dodatek zastekljenih delov doma. Poleti varujejo pred vročim soncem in točo, pozimi zagotavljajo dodatno zaščito pred toplotno izgubo, imajo pa tudi estetsko funkcijo. Zato premislite, čemu bodo služila senčila. Jih boste izbrali zaradi toplotne izolativnosti ali z vidika zastrtosti in možnosti intime v svojem domu?

Notranja senčila

Če boste izbrali notranja senčila, boste sicer nekaj prihranili. Mednje spadajo notranje žaluzije, ki so lahko plastične ali aluminijaste, plise zavese, lamelne zavese, roloji … Po navadi notranja senčila priporočajo tistim, ki se želijo zaščititi pred radovednimi pogledi sosedov, torej si želijo nekaj več intime v svojem domu, kljub temu pa si ne želijo zgolj zaves. Notranja senčila je preprosto namestiti, prav tako ne zahtevajo posebnega vzdrževanja, razen čiščenja prahu in občasne menjave vrvic. Izbirate lahko med različnimi modeli, barvami in vzorci. Imajo pa tudi to prednost, da je večino notranjih senčil mogoče izdelati tudi za okna posebnih oblik, medtem ko je to pri zunanjih senčilih nekoliko težje, pa tudi dražje. Sicer ne nudijo izolacijske zaščite, tako bosta toplota oziroma hlad prehajala skozi okno.

Zunanja senčila

Če se odločate za zunanja senčila, lahko izbirate zgolj med roletami, zunanjimi žaluzijami in polkni, ki so sicer precej »iz mode«. A če si ogledamo prednosti zunanjih senčil, ugotovimo, da niso tako slaba izbira. V primerjavi z notranjimi senčili imajo veliko prednost pri toplotni in zvočni izolativnosti, kar sicer niti ni tako pomembno, če imamo dobra okna. Prednost, ki ji zagotovo ne moremo oporekati, pa je učinkovita zaščita pred vremenskimi vplivi, dom prav tako varujejo pred nepridipravi. Zunanja senčila imajo tudi pomembno estetsko vlogo in lahko v veliki meri izboljšajo podobo doma. Danes se sicer najpogosteje prodajajo aluminijaste žaluzije, a številni strokovnjaki poudarjajo, da so rolete, polnjene z izolacijsko peno, precej boljša zaščita pred vremenskimi vplivi in soncem ter boljša toplotna in zvočna izolacija.