Nižji stroški

Ali redno čistite svoj sušilni stroj?

Z.F.
7. 3. 2020, 10.13
Deli članek:

Perila ni zdravo sušiti v stanovanju, a če ga sušimo zunaj, porabimo kar nekaj časa, zato v hladnih in deževnih dneh pogosto uporabimo sušilni stroj. Pa ga tako pogosto tudi čistimo?

Dreamstime
Po vsaki uporabi očistite filter za vlakna, izpraznite pa tudi zbiralnik za vodo.

Kljub nenehnemu tehnološkemu napredku še niso izumili sušilnega stroja, ki ga ne bi bilo treba po vsaki uporabi očistiti. Da, čisto zares, po vsaki uporabi. Le z rednim čiščenjem bomo sušilnemu stroju zagotovili optimalno delovanje in porabili manj energije. A kaj sploh zajema redno čiščenje? Kaj moramo očistiti vsakič in kaj le občasno?

Redno čistimo filter za vlakna

To je filter, ki je pri starejših modelih v vratih, pri novejših pa v spodnji tretjini vrat. Filter po vsaki uporabi odstranite in iz njega poberite vse velike kose vlaken, ki so se tam nabrali med sušenjem. Nič ne bo narobe, če boste filter po tem, ko ste ga očistili, še oprali pod tekočo vodo.

Ne pozabite na evaporacijski filter

Ta filter je v spodnjem delu sušilnega stroja in je po navadi skrit za dvojnim pokrovom. Filter na vsakih 10 sušenj vzemite iz stroja in ga temeljito posesajte. Najbolje bo, če boste uporabili ozko sesalno glavo, lahko tudi tisto s ščetinami, saj se v njem nabirajo mikrodelci vlaken in prahu. Če je v evaporacijskem filtru tudi pena, ga sperite pod tekočo vodo, a pred ponovno uporabo temeljito posušite.

Dreamstime
Po vsakem sušenju očistite kosme vlaken, ki so se nabrali med sušenjem.

Očistite zbiralnik za vodo

Zbiralniki za vodo so lahko na različnih mestih, po navadi pa so vgrajeni v zgornji desni kot. V njih se nabira odvečna vlaga iz vaših oblačil, ki jo je treba odstraniti po vsaki uporabi sušilnega stroja. Sčasoma se v zbiralnikih naberejo nečistoče, zato vam svetujemo, da vsaj enkrat letno v zbiralnik nalijete nekaj alkoholnega kisa in pustite delovati vsaj pol ure. Ta bo odstranil vodni kamen in druge nečistoče ter omogočil optimalno delovanje.