Testirali šest ljudi, ki so bili v stiku z zdravnikom

Zaradi okuženega zdravnika ogroženi tudi starejši? Šarec: Ravnal je napačno in neodgovorno

A.S.
7. 3. 2020, 09.56
Posodobljeno: 7. 3. 2020, 14.11
Deli članek:

Okuženi zdravnik, zaposlen v metliškem zdravstvenem domu, je bil v stiku tudi s starostniki v Domu starejših občanov Metlika.

STA
Na spletni strani ZD Metlika so sporočili, da bo dokler ne bodo dobili rezultatov testiranja, zdravstveni dom zaprt.

Spomnimo:

Število okužb z novim koronavirusom se je povečalo na osem. Prvi trije pacienti so povezani z motoristično skupino, ki se je v Slovenijo vrnila iz Maroka, četrti in peti pacient z motoristi nista povezana in sta se okužila v Italiji, v šestem in sedmem primeru pa gre za moškega njegovo partnerko iz Maribora. O zadnjem, osmem primeru poročajo iz Bele krajine.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so včeraj zabeležili tudi v Beli krajini. Gre za v zdravstvenem domu zaposlenega zdravnika, ki so ga sprva prepeljali v novomeško bolnišnico in kasneje na Infekcijsko kliniko v Ljubljani. Pred tem se je nahajal v Italiji, v službi je bil nato vsaj še tri dni, včeraj pa je »pri sebi opazil bolezenske znake in nemudoma prekinil z delom.« Sicer naj bi se počutil dobro. 

Na spletni strani ZD Metlika so sporočili, da bo zdravstveni dom do nadaljnjega zaprt oziroma vse dokler ne bodo znani rezultati testiranja (testirali so vse zaposlene). Državljane so pozvali, da za nujne primere pokličejo urgentno telefonsko številko 112. 

Zajem zaslonske slike
Na spletni strani ZD Metlika so sporočili, da bo dokler ne bodo dobili rezultatov testiranja, zdravstveni dom zaprt.

Portal 24ur medtem poroča, da je bil zdravnik v stiku z vsaj 50 bolniki in 59 zaposlenimi v zdravstvenem domu, prav tako je bil v tem času v stiku tudi z 12 stanovalci iz Doma starejših v Metliki, eno sestro in vodjo oskrbe. Z ostalim osebjem pa se je srečal na hodniku oziroma v sobi, kar pomeni, da ni šlo za bližnji stik, je povedala direktorica doma Ivica Lozar. Sestro, ki je delala z zdravnikom, so že pregledali, a rezultatov še ni.

Dom, kjer je sicer 112 stanovalcev, v enoti za demenco pa še 60, je danes na Facebooku objavil, da so ga v petek popolnoma zaprli in da skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izvajajo preventivne ukrepe. Tako se stanovalci zadržujejo v sobah, kjer se tudi prehranjujejo. Skupna druženja so prepovedana. Sobe večkrat dnevno prezračujejo in razkužujejo. Naloga stanovalcev in zaposlenih je, da se opazujejo in če opazijo zdravstvene spremembe, takoj sporočijo predstojnim, so navedli.

Glede testiranj stanovalcev, ki so bili v stiku, je direktorica za časnik povedala, da je najprej ob posvetu z NIJZ vztrajala, da se teste opravi, nato pa so sklenili, da se jih ne opravi, saj gre tako za fizični napor (točka za pregled je v Novem mestu) kot za psihični napor. 

Zaposlenim priporočajo, naj, če opazijo respiratorne težave ali druge znake, obvestijo svojega zdravnika. Za odvzem brisa imajo tisti, ki pridejo iz doma starejših, po dogovoru z novomeško območno enoto NIJZ v splošni bolnišnici prioriteto. Delo v domu sicer poteka po normalnem urniku, zaposleni pa morajo pri svojem delu obvezno nositi zaščitne maske ter skrbeti za razkuževanje sebe in prostorov, kjer se gibljejo, so še zapisali v objavi.

Šarec: "Ravnanje zdravnika je bilo neodgovorno"

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je na twitterju zapisal, da je treba "zajeziti širjenje na tem območju brez oklevanja". Ocenil je še, da je "bilo ravnanje zdravnika Zdravstvenega doma Metlika napačno in neodgovorno, saj ni upošteval osnovnih priporočil". "Vendar nam zdaj obtožbe ne bodo pomagale," je dodal.

Šabeder o najslabšem možnem scenariju

STA
Okuženi zdravniki so po oceni ministra za zdravje vlade, ki opravlja tekoče posle Aleša Šabedra "najslabši možni scenarij"

Med osmimi Slovenci, pri katerih so potrdili koronavirus, so kar trije zaposleni v zdravstvu. Okuženi zdravniki so po oceni ministra za zdravje vlade, ki opravlja tekoče posle Aleša Šabedra "najslabši možni scenarij", ki bi se lahko zgodil. Že včeraj je izpostavil, da so se zdravstveni delavci okužili v tujini in ne med delom. Ob tem je pozval vse zdravniške organizacije in zdravnike, da najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo, šele nato za zdravje pacientov. "Primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti," je še opozoril po poročanju STA.

V novomeški bolnišnici strogi ukrepi

V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli stroge ukrepe. Prepovedali so obiske in uvedli strog režim za bolnike. Šestim ljudem, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom in kažejo znake vnetja, so odvzeli bris, zdaj čakajo na rezultat.

Kot je za STA pojasnil strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, je bolnišnica pripravila poseben koridor, po katerem bolnike, ki na vratih pozvonijo, usmerijo na mesto, kjer jim bodo odvzeli bris.

To je tudi enotna vstopna točka, ki so jo pripravili skupaj s štirimi zdravstvenimi domovi in koncesionarji Bele krajine in Dolenjske. Ljudje najprej pokličejo osebnega zdravnika, ki jih nato napoti na odvzem brisa, tako da ti po njegovih besedah pridejo že napovedani na vstopno točko.

Bobo
Ljudje najprej pokličejo osebnega zdravnika, ki jih nato napoti na odvzem brisa, tako da ti po njegovih besedah pridejo že napovedani na vstopno točko.

"Vzamemo jim bris in če so neprizadeti, gredo v samoizolacijo domov, če pa so bolni, jih zadržimo v teh prostorih, dokler ne dobimo rezultata brisa. V primeru negativnega brisa jih hospitaliziramo v naši bolnišnici, v primeru pozitivnega brisa pa jih prepeljemo na infekcijsko kliniko v Ljubljano," je dejal Piletič.

Če bodo zmogljivosti v Ljubljani, Mariboru in na Golniku zapolnjene, bodo odprli tudi periferne bolnišnice, vključno z novomeško, je povedal Piletič. Bolnišnica že ima pripravljene izolacijske prostore, zaenkrat je pripravljenih 20 postelj.

Bobo
V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli stroge ukrepe.