Kandidat Janez Cigler Kralj

Predsednica zveze svobodnih sindikatov: "Od novega ministra za delo pričakujem male čudeže, in to v kratkem času"

A.S./STA
7. 3. 2020, 08.18
Posodobljeno: 7. 3. 2020, 08.21
Deli članek:

Tako sindikati kot delodajalci od novega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v prvi vrsti pričakujejo spoštovanje socialnega dialoga. Delojemalska stran pri tem že našteva prioritete, ki bi si jih moral zastaviti, denimo okrepitev inšpektorata za delo, delodajalska stran pa je zadržana in se želi z njim najprej pogovoriti.

STA
Za predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidijo Jerkič je ime Janez Cigler Kralj "čista neznanka".

Kandidat za ministra za delo je Janez Cigler Kralj, sicer strokovni sodelavec v poslanski skupini NSi.

Za predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidijo Jerkič je ime "čista neznanka". "A včasih so ljudje, ki so v ozadju, odlični, ko se znajdejo na funkcijah," je dejala za STA. "Želim si samo, da bo gospod pokazal, da ima kompetence in tudi politično moč. Ker funkcija ministra za delo ni enostavna," je dodala. "Pričakujem, da ne bo minister za gospodarstvo ali minister za finance, temveč minister za delo, tisti, ki je predstavnik šibkejšega dela državljanov," je izpostavila.

Ena njegovih temeljnih funkcij bo, tako Jerkičeva, socialni dialog. Takoj bo namreč prevzel funkcijo predsednika Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ob nastopu novih ministrov pa po njenih izkušnjah potrebujejo "skoraj uvajalne seminarje". Od njega pričakuje tudi ohranitev delovanja strokovnega sveta za blaginjo, v katerem sedijo le predstavniki ministrstva in sindikatov, ena zadnjih stvari, ki so jih načeli, pa je zaščita socialnih zaupnikov.

Med prioritetami novega ministra bi morala biti tudi kadrovska okrepitev inšpektorata za delo, čaka pa ga še nekaj izzivov, kot so spopad s prekarizacijo, spremembe zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki so ostale brez epiloga, ureditev centrov za socialno delo, je v nadaljevanju naštela Jerkičeva. Opozorila je še na past, ki bi jo lahko predstavljala v koalicijski pogodbi predvidena prevetritev socialnih transferjev. "Pod črto, od novega ministra pričakujem male čudeže, in to v kratkem času," je sklenila.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole pa je za STA dejal, da je zanje ključno, "da bomo dobili ministra za delo, ki bo vedel, kaj je socialni dialog, ki ga bo spoštoval, in to ne le takrat, ko bo to ustrezalo sindikalni strani". Predvsem si ne želijo, da bi se ponovila zgodba s sprejemom novele zakona o minimalni plači, ki je bila sprejeta mimo ESS oziroma mimo soglasja delodajalcev in "bo imela katastrofalne posledice".

Četudi kandidat ni znan širši javnosti, je prepričan, "da je bil izbran po tehtnem razmisleku".

facebook
Kandidat za ministra za delo je Janez Cigler Kralj, sicer strokovni sodelavec v poslanski skupini NSi.

O prioritetah in pasteh, ki čakajo novega ministra za delo, pa Smole ni želel govoriti. "Pričakujemo, da se bomo lahko takoj, ko bo izvoljen, usedli in mu predstavili naše prioritete in argumente zanje. Za razliko od drugih ne želimo polemizirati z bodočim ministrom prek medijev," je bil odločen. Svoja pričakovanja torej želijo predstaviti Cigler Kralju osebno, ob tem pa upajo, da bo prišlo vsaj do realizacije nekaterih od teh, če že ne vseh.