sklic seje sveta za nacionalno varnost

V Sloveniji doslej potrjenih 12 okužb s koronavirusom. To so podrobnosti novoodkritih primerov

A.S.
7. 3. 2020, 14.17
Posodobljeno: 7. 3. 2020, 19.49
Deli članek:

V Sloveniji so potrdili že 12. primer koronavirusa. Premier Marjan Šarec bo za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost.

Bobo
V Sloveniji so doslej odvzeli 758 brisov, število potrjenih okužb z novim koronavirusom pa je naraslo na 12.

V Sloveniji so doslej odvzeli 785 brisov, število potrjenih okužb z novim koronavirusom pa je naraslo na 12.  

"Zaradi ugotavljanja kontaktov, epidemiologi delajo noč in dan," je povedala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. Povedala je, da so testirali šest zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom. Vsi testi pa so bili negativni. Dodala je, da bo po zdravstvenih ustanovah krožijo tudi številni drugi povzročitelji bolezni, ki povzročijo boleznih dihal. Vse zdravstvene delavce z znaki okužbe zgornjih dihal je pozvala, naj ne hodijo v službo. Prav tako je poudarila, da se v primeru pojava simptomov na delovnem mestu takoj ustrezno zaščitijo.

Prepoved zbiranja za zdaj ne velja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, so STA povedali na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za izobraževanje so že popoldne pojasnili, da sledijo priporočilom in spremljajo situacijo, ki pa se spreminja iz ure v uro. Minister Šabeder je zvečer za POP TV navedel, da so razredi vendarle manjši. Danes sta se pogovarjala tudi z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom, ki je potrdil, da situacija trenutno ni takšna, da bi terjala zaprtje šol, "a počakajmo do ponedeljka".

Vsi primeri vnešeni iz tujine

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pojasnila tudi, da so bili doslej vsi primeri vnešeni iz tujine. En od štirih novoodkritih primerov je državljan, ki je 14 dni potoval po Italiji, med drugim je bil tudi v Benetkah. Druga oseba je bila v tesnem stiku z okuženim zdravnikom iz Metlike, medtem ko gre pri tretjem primeru za moškega, ki je pripotoval iz Avstrije. Tam naj bi tudi zbolel, kasneje pa je bil v stiku z veliko ljudmi. Četrti primer pa je moški, ki je z družino potoval iz Italije prek Španije. Dva primera zloglasnega virusa sta iz Maribora in Ljubljane.

Vsi oboleli so hospitalizirani v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ter so v stabilnem stanju.

Šarec napovedal sklic Sveta za nacionalno varnost

Prinatova je izpostavila, da se stopnja tveganja prenosa okužbe povečuje in predlagala sklic Sveta za nacionalno varnost. Kmalu zatem se je na twitterju oglasil premier v odstopu Marjan Šarec in zapisal: "Glede na zadnji razvoj dogodkov bom za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi".

Posebni ukrepi za Metliko in okolico

Posebna, strožja priporočila je NIJZ izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Metliški župan Darko Zevnik je za POP TV povedal, da so sami že prej odpovedali vse prireditve, napovedane za ta konec tedna. "Če ni nuje po obiskih, pa svetujem ljudem, da ostanejo doma," je dodal. Napovedal je še, da se bodo z morebitnimi dodatnimi ukrepi prilagajali sproti.

Klinično delo v metliškem zdravstvenem domu se ne bo izvajalo, nujna medicinska pomoč pa bo potekala v Zdravstvenem domu Črnomelj in po potrebi v Zdravstvenem domu Novo Mestu, je pojasnil vodja sektorja za katastrofno medicino ministrstva za zdravje Darko Čander.

V novomeški bolnišnici že uvedli stroge ukrepe

V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli stroge ukrepe. Prepovedali so obiske in uvedli strog režim za bolnike. Kot je za STA pojasnil strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, je bolnišnica pripravila poseben koridor, po katerem bolnike, ki na vratih pozvonijo, usmerijo na mesto, kjer jim bodo odvzeli bris.

To je tudi enotna vstopna točka, ki so jo pripravili skupaj s štirimi zdravstvenimi domovi in koncesionarji Bele krajine in Dolenjske. Ljudje najprej pokličejo osebnega zdravnika, ki jih nato napoti na odvzem brisa, tako da ti po njegovih besedah pridejo že napovedani na vstopno točko.

"Vzamemo jim bris in če so neprizadeti, gredo v samoizolacijo domov, če pa so bolni, jih zadržimo v teh prostorih, dokler ne dobimo rezultata brisa. V primeru negativnega brisa jih hospitaliziramo v naši bolnišnici, v primeru pozitivnega brisa pa jih prepeljemo na infekcijsko kliniko v Ljubljano," je dejal Piletič.

Če bodo zmogljivosti v Ljubljani, Mariboru in na Golniku zapolnjene, bodo odprli tudi periferne bolnišnice, vključno z novomeško, je povedal Piletič. Bolnišnica že ima pripravljene izolacijske prostore, zaenkrat je pripravljenih 20 postelj.