Zanimivosti

Jogijska tehnika, ki aktivira celo telo

T.D.
7. 3. 2020, 15.50
Deli članek:

Pomlad lahko že vohamo. Kaj ko bi ji pripravili dobrodošlico? Jo pozdravili na prav poseben način - z jogijsko vajo pozdrav soncu?

profimedia
Stojte vzravnano, noge so skupaj, roke so v molitvenem položaju.

Za jogijsko vajo pozdrav soncu je značilno, da telesu daje energijo, uglasi dihanje, poveča učinkovitost imunskega sistema, prav tako spodbuja prebavo. Pri izvajanju posameznih faz pozdrava soncu je bolj kot natančnost gibov pomembno dihanje, ki naj bo globoko, s celimi prsmi in v enakomernem ritmu, usklajenem z gibi. Naučiti se moramo le naslednje preproste položaje in že lahko uživamo vse koristi vaje.

Izhodiščni položaj

Stojte vzravnano, noge so skupaj, roke so v molitvenem položaju -komolci so ob telesu, dlani se dotikajo druga druge pred prsnim košem. Pete naj bodo kot ukoreninjene v tla, ramena pomaknite nazaj, vrat spustite na prsi in izdihnite. Vdihnite in dvignite roke nad glavo. Dlani so združene v molitvenem položaju, zgornji del telesa nagnite čim bolj nazaj. Izdihnite skozi nos, razdružite roke in se počasi spuščajte navzdol, dokler z dlanmi ne dosežete tal. Če vas v kolenskem sklepu zateguje, noge rahlo pokrčite. Vdihnite. Levo nogo iztegnite nazaj, koleno naslonite na  tla. Desno koleno istočasno upognite, dvignite glavo in poglejte v strop. Zdaj za trenutek zadržite dih. Iztegnite desno nogo in dvignite zadnjico tako, da telo tvori trikotnik. Glavo obrnite navznoter, pogled naj bo usmerjen v vaše noge.

Nadaljujemo na tleh

Medtem ko izdihujete, spustite kolena in brado na tla. Z dlanmi se upirajte ob tla tako, da bosta trebuh in medenica ostala rahlo dvignjena. Vdihnite. Iztegnite roke in dvignite zgornji del telesa. Pogled usmerite v strop. Izdihnite in znova ponovite položaj pod zaporedno številko 5. Pete in glavo potisnite proti tlom, zadnjico pa dvignite visoko v zrak. Vdihnite in ponovite položaj pod številko 4, le da zamenjate nogi. Zdaj dvignite levo nogo in jo prislonite ob prsni koš. Desna noga je iztegnjena, koleno je na tleh. Med izdihom postavite nogi drugo ob drugo. Roke so na tleh, obraz pa čim bolj ob nogah. Vdihnite. Krog vaj pozdrava soncu se počasi zaključuje. Ponovite še položaj z začetka - vdihnite in dvignite roke nad glavo. Dlani so združene v molitvenem položaju, zgornji del telesa nagnite čim bolj nazaj. Telo je najprej vzravnano, potem pa dvignete roke navzgor in se usločite nazaj.