GAJBICA DOMAČIH

23 preprostih nasvetov za lepoto in zdravje

Zoran Franc
16. 2. 2020, 07.58
Deli članek:

Naravni lepotni rastlinski pripravki postajajo vse bolj zaželeni.

Dreamstime
Navadna milnica.

ŠAMPON IZ NAVADNE MILNICE

Potrebujete veliko žlico suhega korena navadne milnice (Saponaria officinalis), koprive in mete. Zavrite liter vode in dodajte žlico mešanice. Na majhnem ognju pustite vreti 20 minut. Nato precedite skozi gazo in jo dobro ožemite, da iztisnete čim več zdravilnega pripravka. Nanesite ga na vlažne lase in jih umijte kot po navadi.

ŠAMPON ZA SUHO PRANJE

Če vam čas ne dopušča umivanja las, a jih vendarle želite osvežiti, pripravite mešanico iz 8 žlic škroba, 2 žlic sode bikarbone in 5 kapljic eteričnega olja po svojem izboru. Sestavine dobro premešajte in vsujte v posodico z luknjičastim zapiralom (kot denimo puder, poper ali sol). Nanesite na lasišče in nežno vtrite, pustite delovati nekaj minut, nato pa lase le dobro posušite. Temni lasje lahko zaradi škroba na svetlobi delujejo sivkasto; temu se lahko izognete tako, da škrob zamenjate s kakavom v prahu.

ZOBNA PASTA

Potrebujete 50 ml krede (kalijevega karbonata), 10 ml bentonit gline, 40 ml rastlinskega glicerina ter eno kapljico eteričnega olja poprove mete in pomaranče. Sestavine dobro premešajte in zlijte v majhno stekleničko. Mešanico nanašajte z vlažno ščetko in uporabljajte kot običajno zobno pasto.

RDEČILO

Olupite manjšo rdečo peso in jo naribajte v manjšo posodo. Dodajte nekaj rastlinskega glicerina, toliko da prekrije rdečo peso, in na pari kuhajte 20 minut. Precedite skozi gazo v manjšo stekleničko. Nanašajte z nežnim trepljanjem na obraz ali na ustnice. Za intenzivnejšo barvo rdečo peso kuhajte nekoliko dlje.

PILING ZA KOŽO

Potrebujete pol skodelice ovsenih kosmičev, tretjino skodelice sončničnih semen, četrt skodelice mandljev in dve veliki žlici posušenih listov mete. V mešalniku sestavine zmeljite v fin prah in hranite v dobro zaprti steklenici. Pred uporabo prah pomešajte z nekaj mlačne vode, da nastane fina kaša. Nanesite na vlažno kožo in nežno podrgnite, nato sperite z obilico vode. Če je vaša koža izsušena, vam priporočamo, da vodo zamenjate z mlekom. Lahko pa si pripravite tudi masko, tako da mešanici primešate nekaj jogurta ali sadne kaše. Zmes nanesite v debelem sloju in pustite delovati deset minut, da kisline prodrejo v kožo; nato obraz nežno zmasirajte in sperite z mlačno vodo.

PROTI AKNAM

V majhno stekleničko nalijte 5 ml jojobinega olja in 10 kapljic eteričnega olja čajevca ter dobro premešajte. Nanesite na prizadete predele nekajkrat na dan in postopek ponavljajte, dokler akne ne izginejo.

NEGOVALNA OLJA

Za nego obraza se priporoča uporaba naravnih rastlinskih olj. Za mastno kožo priporočajo jojobino olje, za suho in zrelo kožo pa mandljevo olje. V 10-mililitrsko stekleničko z oljem dodajte od 3 do 5 kapljic izbranega eteričnega olja, recimo olja sivke.

BREZOVA KOPEL

Sto gramov suhe brezove skorje vsujte v liter vode. Zavrite in kuhajte 15 minut. Precedite in zlijte v kopel. Izjemno koristna je pri zdravljenju kroničnih kožnih bolezni.

PROTI PRHLJAJU

Pest grobo narezanega suhega korena navadnega repinca prelijte z malo 90-odstotnega alkohola. Pustite delovati dva tedna. Nato precedite in prelijte s pol litra olivnega olja, pokrijte z gazo in pustite stati štiri tedne. Nato nanašajte v času izpadanja las in ob pojavu prhljaja, enkrat na teden, ter spirajte s čajem, pripravljenim iz korena navadnega repinca.

VNETJE KOŽE

V 2 dl vode dobrih pet minut kuhajte dve žlici lanenih semen. Nato pokrijte in pustite pol ure. Precedite. Nanašajte na predele, kjer je koža vneta in poškodovana.

VENE IN CELULIT

Pripravite oljni macerat iz bršljana. Potopite suh bršljanov list v 250 mililitrov hladno stiskanega mandljevega ali olivnega olja. Pustite dober mesec, nato precedite. Olje uporabljajte proti celulitu, ob težavah z razširjenimi venami in glivičnih infekcijah kože. Prizadete predele redno mazilite. Priporočajo se tudi kopeli.

SMILJEVO OLJE

Napolnite steklenico s cvetovi smilja in prelijte s hladno stiskanim mandljevim oljem. Nato za pet tednov postavite na temno mesto. Precedite ter uporabljajte za nego in pomlajevanje kože.

»ANTI-AGE« GEL

V gel, ki ste ga pripravili iz aloe vere, dodajte nekaj kapljic izvlečka iz koščic grenivk in nekaj kapljic olja z vitaminom E. Dobro premešajte, prelijte v steklenico. Hranite v hladilniku do 15 dni. Pomlajevalni gel uporabljajte vsak večer namesto kreme ali kot masko, dvakrat na teden.

DEZODORANT

Zmešajte dve veliki žlici karitejevega masla, tri velike žlice kakavovega masla, dve veliki žlici škroba, tri velike žlice sode bikarbone in deset kapljic eteričnega olja kadulje. Maslo raztopite na pari, vmešajte škrob in sodo bikarbono, na koncu dodajte še eterično olje. Mešanico zlijte v čisto stekleničko ali kalup in pustite, da se ohladi.

NAVADNI RMAN

Sto gramov svežega ali suhega rmana prelijte z litrom vrele vode in pustite pokrito 20 minut. Precedite in zlijte v kopel, ki naj sega vsaj do pasu. Uporablja se ob ginekoloških težavah in hemoroidih.

NETRESK

Zmeljite ali sesekljajte sedem svežih listov netreska in izcedite sok. Zmešajte z enako količino mandljevega olja. Uporabljajte pri vnetjih ušes; tri kapljice mešanice kapnite v uho in začepite z vato. Olje lahko uporabljate tudi ob težavah s kožo.

KORENČKOVO OLJE

Drobno naribajte korenček in ostružke razprostrite v tankem sloju, da se lažje posušijo. Nato sušite dva dni na suhem mestu. Posušene ostružke korenja stresite v steklen kozarec in prelijte z 2 dcl rastlinskega olja. Postavite za štiri tedne na temno mesto, vmes premešajte. Mešanico nato precedite. Deluje kot blago sredstvo za zaščito pred soncem in je odličen dodatek k regeneratorju kože in las.

OGNJIČEVO OLJE

Posušene cvetove ognjiča, 50 gramov, nežno pomanite med dlanmi in stresite v steklenico. Prelijte s 500 ml olivnega olja, zaprite in pustite dva tedna na svetlem mestu. Vsak dan premešajte. Nato precedite. Uporabljajte zoper vse vrste kožnih bolezni, vnetja, rane, ki se ne celijo, hemoroide …

KIS IZ VRTNICE

Kis iz vrtnice odstranjuje pege. Lahko ga pripravite tako, da v steklenico nasujete 125 gramov svežih rožnih listov vrtnice in prelijete z litrom kvalitetnega belega vinskega kisa. Steklenico zaprite in za devet dni postavite na temno mesto. Ta pripravek se priporoča za obnovo poškodovane kože (obloge in umivanje), blaži srbečico, odstranjuje starostne pege in pomaga pri izpiranju vnetih dlesni.

TONIK PROTI GUBAM

Potrebujete 100 gramov posušenega peteršilja, ki ga prelijete z decilitrom hladne vode in pustite čez noč. Naslednji dan precedite. Tonik nanesite na otekle veke pred spanjem ali zjutraj po prebujanju. Za nego proti gubam ga uporabite tako, da vanj namočite vato in z njo pogladite predele z gubami, okoli oči, po čelu in vratu. Ne izpirajte, temveč pustite, da se tonik posuši.

RAZPOKANE PETE

V ljudski medicini se zoper težave s suho kožo priporoča uporaba bučnega olja. Pri težavah z razpokano kožo na petah te predele pred spanjem izdatno namažite z bučnim oljem, nato pa obujte bombažne nogavice. Noge si zjutraj umijte z mlačno vodo in milom.

ČAJ PROTI AKNAM

Potrebujete 10 g korena cikorije, 10 g korena regrata, 10 g listov koprive, 10 g listov melise in 10 g cvetov ognjiča. Suhe sestavine zmešajte in shranite v stekleni posodi. Čajno žličko mešanice preljte s skodelico hladne vode, nato zavrite in kuhajte še pet minut. Odstavite in pustite 10 minut. Precedite. Pijte do tri skodelice na dan.

DIŠEČ PUDER

Potrebujete pol skodelice škroba, dve veliki žlici cvetov sivke in  dve veliki žlici posušenih cvetnih listov vrtnice. Vse sestavine vsujte v mešalnik in zmeljite v fin prah. Nato presejte skozi fino sito in shranite v čisti steklenici. Nanašajte s čopičem kot puder za telo, za suho pranje las ali kot dezodorant.