Čisti in osveži

Uporabni triki s tabletami za strojno pomivanje

Z.F.
13. 2. 2020, 21.53
Deli članek:

Ste vedeli, da so tablete za pranje posode izjemno koristne in uporabne tudi zunaj pomivalnega stroja? Že res, da so primarno namenjene odstranjevanju umazanije s posode, a njihove učinkovine uspešno odstranjujejo tudi druge madeže.

Dreamstime
S preprostim trikom očistite cvrtnik ali pa odpravite neprijeten vonj iz stanovanja.

Le redkokdo pomisli, da bi tablete, ki jih uporabljamo za pranje posode v pomivalnem stroju, uporabil še kje drugje. A resnici na ljubo, z njihovo pomočjo boste hitro očistili tudi pralni stroj ali cvrtnik, osvežili prostor ter odstranili nekatere druge trdovratne madeže.

Očistite pralni stroj

Kdaj ste nazadnje očistili pralni stroj? Še nikoli? Ste pogledali v zavihek gume pri vratih? Slabo čiščenje pralnega stroja lahko povzroči številne težave. Te se kažejo kot neprijeten vonj perila, madeži vodnega kamna na oblačilih, zaudarjanje … Da bi se jim izognili, pralni stroj očistite vsaj enkrat na mesec. Gumijaste dele pralnega stroja obrišite s krpo, ki ste jo pomočili v kis, redno čistite tudi predal za pralni prašek in mehčalec. Strokovnjaki priporočajo, da občasno v boben položite eno ali dve tableti in nastavite temperaturo na 90 stopinj ter zaženete program. Tako boste odstranili neprijeten vonj, očistili stroj in odstranili vodni kamen ter preprečili zamašitve.

Očistite cvrtnik

Prihaja čas priprave pustnih krofov in številne gospodinje jih rade pripravljajo v cvrtnikih, saj tako lažje regulirajo temperaturo in nadzirajo pečenje. A čiščenje cvrtnikov je pogosto prava nočna mora, saj je precej težko očistiti maščobo, ki se zažre v vse dele cvrtnika. A poznamo rešitev. Iz cvrtnika odstranite olje in ga do treh četrtin napolnite s toplo vodo ter dodajte tableto. Vstavite še košaro za cvrtje in cvrtnik vključite, a pazite, da temperatura ne preseže 90 stopinj Celzija. Pustite delovati vsaj 15 minut, medtem pa odprite okno in vključite napo, saj se bo iz cvrtnika precej hitro začel širiti neprijeten vonj. Po končanem čiščenju s tableto cvrtnik operite z vročo vodo.

Odpravite neprijetne vonjave

Po kuhi pogosto ostane neprijeten vonj po hrani. Še posebno kadar pripravljamo ribe, kostne juhe, zelje, ohrovt … Da bi neprijeten vonj čim hitreje odpravili, v lonec nalijte nekaj vode in dodajte tableto za strojno pomivanje posode, postavite na ogenj ter pustite vreti nekaj minut.