Sjoerd Goeskamp je oceanograf s Kraljevskega nizozemskega inštituta za raziskovanje morja. Kot eno od možnih rešitev za posledico globalnega segrevanja, torej naraščanje gladine oceanov, je predlagal, da bi med Škotsko in Norveško zgradili skoraj 500-kilometrski jez, ter manjšega, približno 160-kilometrskega, med Francijo in Anglijo.

Najbolj črnogledi scenariji namreč napovedujejo, da bo gladina morja do leta 2500 narasla za kar 10 metrov. "Če ne bomo ukrepali, bo ekstremni jez morda edina rešitev," je zapisal v prispevku, objavljenem v AJM (American Journal of Meteorology).

Projekt je po mnenju avtorja izvedljiv, če bi vsaka od vpletenih držav prispevala 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda. Stroški bi tako znašali nekje med 300 in 600 milijoni evrov.

1,5 stopinje Celzija

Če se bo povprečna globalna temperatura dvignila za 1,5 stopinje Celzija, bi lahko morska gladina do leta 2100 narasla za 77 centimetrov, ocenjuje Medvladni panel za podnebne spremembe. Limit 1,5 stopinje Celzije, začrtan v pariškem podnebnem sporazumu, bo najverjetneje prekoračen med letoma 2030 in 2052, če se bo podnebje segrevalo s trenutnim tempom.

Alternativa so plovna mesta, ki so jih podprli tudi Združeni narodi. Stala bodo, tako načrtujejo, na morskem dnu zasidranih samozadostnih plovnih platformah.