PREVIDNO

Tekoča mila so boljša od trdih

Z.F.
11. 2. 2020, 21.20
Deli članek:

Pretirana uporaba mil bo koži prej škodovala kot koristila, saj agresivni dodatki v teh izdelkih poškodujejo zaščitni sloj kože.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Nekoč so mila in šampone pripravljali tako, da so živalske maščobe mešali s pepelom in različnimi eteričnimi olji. Reakcija lugov iz pepela in maščobe namreč privede do saponifikacije. Pri tej reakciji nastane tako imenovani šampon, bolje poznan kot polizdelek oziroma glicerol, ki se pogosto uporablja v kozmetični industriji. Glicerol je gosta, mlečna tekočina, ki blagodejno deluje na kožo, saj ima sposobnost vlaženja in zaščite pred izsuševanjem. Vendar se danes namesto glicerola izdelkom pogosto dodaja industrijsko pridobljena kalijeva ali natrijeva lužina, torej lahko mila in šampone delimo tudi po osnovnih dodatkih, natrijevih ali kalijevih. Natrijeva mila so praviloma trda in se uporabljajo kot čvrsti pripravki v gospodinjstvu, za umivanje rok, odstranjevanje madežev iz preprog, perila … Medtem ko so kalijeva mila mehkejša, namenjena umivanju kože in las.

Preverite deklaracije

Še vedno je večina proizvodov pripravljena iz živalskih masti in lojev ter rastlinskih olj (palmovega, kokosovega, arganovega, mandljevega in drugih). Ne glede na osnovo so učinki pri umivanju enaki. Če smo nekoč posegali zgolj po trdih milih, današnji trend narekuje uporabo tekočih mil in šamponov, ki so narejeni iz sintetičnih tenzidov in različnih dodatkov. Njihova prednost je predvsem dobra topnost v vodi, alkalni učinki na nego kože in njen pH pa so precej blažji. Tekočim milom se pogosto dodana rastlinska olja, med katerimi prevladujejo makadamijino, oljčno, mandljevo in arganovo olje. Nujna so tudi negovalna sredstva, kot so aktivne snovi kamilice, izvlečki aloe vere in medu. Med dodatki so tudi eterična olja, ki služijo kot aroma. Med najpogostejšimi so geraniol, limonen, kumarin, evgenol, eterično olje timijana in podobne snovi. Da bi bila mila na oko čim bolj privlačna, jim dodajajo različna barvila, ki se pogosto uporabljajo v kozmetični industriji. Za čim daljši rok uporabe izdelka pa se dodajajo različni konzervansi, ki preprečujejo čezmeren razvoj mikroorganizmov.

Dodana so tudi žita

Kot smo že omenili, pretirana uporaba mil prej škodi kot koristi, saj prepogosto umivanje in izpiranje poškoduje zaščitni sloj kože. Pomembno je, da tekoča mila uporabljate v skladu z deklaracijo in namembnostjo. Cene tekočih mil so seveda različne, velikokrat pa so povezane z deležem naravnih sestavin in olj.