Bill Gates je naročil prvo super jahto na vodik, ocenjeno na približno 580 milijonov evrov. 112-metrsko plovilo, predstavljeno lani v Monaku, je zasnovala nizozemska oblikovalska firma Sinot. Jahto so poimenovali Aqua.

"Zeleno" plovilo bo imelo pet nadstropij in prostor za 14 gostov ter 31 članov posadke. A najbolj napredna pritiklina jahte se bo skrivala v njenih nedrjih – dva 28-tonska vakuumsko zapečatena tanka, ohlajena na -235 stopinj Celzija, v katerih bo tekoči vodik, ki bo poganjal plovilo. Gorivo bo preko gorivnih celic, s pomočjo katerih bosta vodik in kisik proizvajala elektriko, napajalo dva megavatna motorja in propelerje. Voda bo stranski produkt.

jahta aqua
Profimedia
Za vsak slučaj bo opremljena tudi z dizelskim motorjem.

Le malo verjetno je, da bo jahta izplula pred letom 2024. Dosegla naj bi hitrost do 17 vozlov, z enim polnjenjem pa naj bi zmogla prečiti razdalje do 6000 kilometrov. Za vsak slučaj bo opremljena tudi z dizelskim motorjem.

Gates, soustanovitelj Microsofta in drugi najbogatejši človek na planetu – "težak" naj bi bil skoraj 107 milijard evrov –, redno počitnikuje na prestižnih jahtah, a si je še nikoli ni lastil.

jahta aqua
Profimedia
Plovilo bo imelo pet nadstropij.

64-letnik sicer velja za navdušenca nad novo tehnologijo in alternativnimi gorivi.